Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gommelsestraat 30

Hemelrijksche hoeve
OdenhoutGommelsestraat30-1.jpeg
Gommelsestraat 30

Wederopbouwboerderij

Nadat de noodwoning afbrandde die de in de oorlog verwoeste oude Hemelrijkse hoeve verving werd de boerderij op een andere plaats herbouwd, meer richting de Gommelsestraat. De familie Martens had daar vóór de oorlog in het kader van de werkverschaffing meer bosgrond laten ontginnen, zodat ook rondom de nieuwe boerderij een grote huiskavel beschikbaar was gekomen. Het betreft een zogenaamde wederopbouwboerderij. Het Bureau Wederopbouw Boerderijen, een overheidsinstelling, was vanaf juli 1940 verantwoordelijk voor de wederopbouw van de verwoeste boerderijen. Het liet boerderijen in regionale vormentaal bouwen die een moderne agrarische bedrijfsvoering toelieten. Architect J.A. van Esch, die meer wederopbouwboerderijen in Udenhout en Biezenmortel tekende, maakte op 1 maart 1949 de bouwtekening voor de nieuwe boerderij. Na de oorlog heeft de pachter van de oude boerderij nog een tijd op de nieuwe boerderij gewoond. In 1955, toen Kees Martens en Marie Vermeer trouwden, zijn zij op de boerderij gaan wonen. Enkele jaren geleden is het oorspronkelijke woongedeelte van de boerderij ingrijpend verbouwd. De nieuwe Hemelrijkse hoeve wordt thans bewoond door Johan en Gerrie Martens.

Meer woningen op oude grondgebied

Omstreeks 1978 is ernaast een nieuwe boerderij gebouwd door Jan Martens, tegenwoordig bewoond door zijn zoon Marcel. Ook op de oude locatie van de Hemelrijkse hoeve op de hoek van de Oude Bosschebaan en de Giersebergsesteeg staan tegenwoordig twee moderne (burger)woningen.

Zorgboerderij

Johan en Gerrie Martens hebben de oude naam “Hemelrijksche hoeve” weer in ere hersteld. De Hemelrijksche hoeve is tegenwoordig een zorgboerderij voor mensen met dementie, die nog zelfstandig wonen. Met een professioneel team en de hulp van vele vrijwilligers wordt een breed palet van activiteiten aangeboden. In een gedeelte van de bijgebouwen van de hoeve heeft Heemcentrum ’t Schoor een collectie oude boerenvoorwerpen uitgestald waar de ouderen herinneringen bij kunnen ophalen.


Zie ook 16 Hemelrijksche hoeve


Video