Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Goirleseweg (Tilburg)

Stadsdeel: Zuid
Wijknaam: Het Laar
Datum besluit: B & W 20 augustus 1975
Jaar: 1900


De straat lopende vanaf de Ringbaan-Zuid, tegenover de Oude Goirleseweg, zuidwaarts tot de grens met de gemeente Goirle.

Herkomst

633.jpg


De Goirleseweg in 1950.


De gemeente Goirle, in de volksmond Gôol, ligt tussen Tilburg en de Belgische grens, is 42,24 km2 groot en heeft (in 2007) 22.151 inwoners. De gemeente bestaat uit de dorpen Goirle en Riel en de buurtschappen Gorp en Rovert en Breehees. Goirle is sinds 3 februari 1803 een zelfstandige gemeente; voordien was het een onderdeel van de heerlijkheid Tilburg en Goirle.

In 1852 werd besloten om tussen Tilburg en de Belgische grens richting Turnhout een steenweg aan te leggen, omdat kort daarvoor de Belgische regering een steenweg tussen Turnhout en de Nederlandse grens had aangelegd. Deze steenweg was in 1854 gereed. In het grensgebied van Tilburg en Goirle zien we op de kaart van D. Zijnen uit 1760 de toponiemen 't Goir, 't Quaat Goir en het Stappe Goir bij de waterloop De Katsbogt.


Goor betekent lage, moerassige grond, terwijl le een verzwakte vorm is van loo, dat bos betekent. De eerste officiële vaststelling van de straatnaam Goirle'sche weg werd door de gemeenteraad gedaan op 24 november 1900, lopende Van de Laarstraat tot de grensscheiding met Goirle.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).