Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Glock-Otten, Catharina Cornelia

Catharina Cornelia Otten
Otten, Catharina Cornelia .jpg
Cato Glock- Otten
Geboortedatum 23-09-1907
Geboorteplaats Goirle
Woonplaats Goirle
Beroep fabrieksarbeidster
Overlijdensdatum 13-10-1944
Bijzonderheden Getroffen door granaatscherf, 13 oktober 1944.

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ OPDAT WE ZE NIET VERGETEN.

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk alle Goirlese en Rielse slachtoffers van die tijd te herdenken.

Alle burger- en militaire slachtoffers van Goirle en Riel zijn personen die hier geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen. Hiermee worden bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, militairen en andere voorkomende oorlogssituaties.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgerbewoners. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen."

We willen door hier hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.

  • Catharina Cornelia (Cato) Glock- Otten was ook een van hen. Zij overleed op 37- jarige leeftijd.

Achtergrond:

Cato Otten ,geboren in het gezin van Jan Baptist Otten (geb.1879 - gest.1960), die op 3 september 1900 te Goirle trouwde met Johanna Maria van de Pol (geb. 1879 - gest.1968). Cato is, voor zover bekend, het 6e kind in dit gezin van 12 kinderen.

Cato trouwt op 11 januari 1937, 29 jaar, met August Ernst Glock. 23 jaar,(*17-05-1913 geboren te Hagen DE). Ze gaan samen wonen aan de Kalverstraat 15 te Goirle. Haar man August Ernst Glock, iedereen noemde hem Ernst, is van origine van Duitse afkomst een Rijksduitser dus. Hij woonde al vanaf 1933 in Goirle. Cato en Ernst waren tot dan toe beiden werkzaam bij van Puijenbroek in Goirle, in de textiel. Haar man Ernst werd voor militaire dienst in Duitsland opgeroepen. Als hij niet ging zou hij zeker opgepakt zijn en als deserteur behandeld worden. In januari 1943 vertrok Ernst met tegenzin naar Duitsland. Cato achterlatend. Haar man is voor het laatst gezien in juni 1943 in Vitebsk (RU). Daarna is er nooit meer iets van hem vernomen en men gaat er vanuit dat hij aan het front gesneuveld is.

Goirle O 1944 0013.jpg

Gebeurtenis

Goirle onder vuur. (Fragment uit het boek 1940-1945.) Eind september 1944 kwam het front steeds dichter bij Goirle. Op 24 september werd Turnhout bevrijd, op 3 oktober Ravels en Weelde. De Duitsers reageerden met het aanrukken van verse troepen. Die werden gelegerd in het dorp en op Abcoven, van waaruit zij de Engelsen met artillerie bestookten. Op de oude trambaan ten zuiden van Goirle werden drie barricades opgericht en in de kerktoren kwam een Duitse observatiepost. Op 5 oktober begon de beschieting van Goirle. Met tussenpozen gingen de beschietingen gewoon door met grote materiële schade als gevolg. Vanaf 5 oktober tot en met de dag van de bevrijding van Goirle op 27 oktober 1944 kwamen in totaal 24 inwoners van Goirle om het leven tijdens de beschieting van het dorp. (Einde fragment)

Bidprentje Cato Glock- Otten. (foto: Geka)

Cato Glock-Otten zelf werd op 13 oktober 1944 net na de middag getroffen door granaatscherven tijdens de geallieerde aanval op Goirle. Op deze bewuste dag haalde zij nog wat sprokkelhout uit de schuur. Omdat zij wat takjes had laten vallen liep zij terug de tuin in om deze te rapen. Op hetzelfde moment sloeg een granaat in de tuin en werd Cato op slag gedood.

  • Zij werd 37 jaar. Cato haar graf is inmiddels geruimd. Zij wordt evenals andere Goirlese slachtoffers bij de Dodenherdenking op 4 mei herdacht.

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van Wapenbroeders.