Glas in loodraam Raamsdonksveer

Heereplein 1, achterzijde toegankelijk via Schoolpad, 1929

Raam trappenhuis Heereplein 1


Aan de achterzijde van Heereplein 1 is het ruim zes meter hoge en ongeveer drie meter brede glas-in-loodraam te zien. Het raam verlicht het trappenhuis van het gebouw. De vorm van het kozijn en de decoraties in het glas zijn geïnspireerd door de Art Deco. Het uit 1895 stammende gebouw was aanvankelijk een openbare lagere school en werd in 1929 door architect Hendik Sangster verbouwd tot gemeentehuis. Sangster ontwierp in datzelfde jaar de watertoren van Raamsdonksveer. Het gebouw aan het Heereplein kreeg een nieuwe voorgevel met kenmerken van Art Deco, De Stijl en het Nieuwe Bouwen. Tot 1970 deed het dienst als gemeentehuis, daarna heeft het verschillende bestemmingen gehad.


Informatiebron

• Gemeente Geertruidenberg, Lijst gemeentelijke monumenten.

• Koen Kleijn, Jos Smit, Claudia Thunnissen, Nederlandse Bouwkunst. Een geschiedenis van tien eeuwen architectuur (Alphen aan den ijn, 1999) p. 218, 235-236.


Prins Bernhardstraat 8, noordelijke zijgevel circa 1915

Jugendstil bloemmotief

Vier rechthoekige ramen met Jugendstil bloemmotief. De ramen zijn omstreeks 1915 tijdens de bouw van de verdieping aangebracht. De naam Jugendstil is afgeleid van het Duitse weekblad Die Jugend en het hoogtepunt van deze stijl lag tussen 1880 en 1914. De natuur vormt de belangrijkste inspiratiebron voor de Jugendstil, wat te zien is in de vaak langstelige, slingerende bloemen en planten. De vier ramen hebben geen houten kozijn, maar zijn met metalen sponningen in de muur verankerd.