Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gillis, Antonius Cornelis

Toon Gillis
Gillis, A.C..jpg
Volledige namen Antonius Cornelis Gillis
Geboortedatum 07-03-1900
Woonplaats Goirle
Beroep textielarbeider
Plaats van overlijden Goirle
Bijzonderheden granaatscherf, 5-10-1944

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ OPDAT WE ZE NIET VERGETEN.

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk alle Goirlese en Rielse slachtoffers van die tijd te herdenken.

Alle burger- en militaire slachtoffers van Goirle en Riel zijn personen die hier geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen. Hiermee worden bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, militairen en andere voorkomende oorlogssituaties.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgerbewoners. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen."

We willen door hier hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.

  • Antonius Gillis was een van hen en is overleden op 5 oktober 1944 in de leeftijd van 44 jaar.

Achtergrond

Antonius Cornelis Gillis is geboren op woensdag 7 maart 1900 in het gezin van Henricus Gillis (Alphen & Riel geb. 1854 - gest. 1931) en Cornelia van den Broek (Gilze en Rijen geb. 1858 - gest. 1919). In dit gezin zijn 10 kinderen geboren waarvan er 5 doodgeboren waren of niet lang geleefd hebben. Toon was als laatste geboren in dit gezin.

Hij trouwde op maandag 13 mei 1929 te Goirle met Maria Catharina Meeuwesen (geb. 1899 - gest. 1963) en ze gingen samen in de Thomas van Diessenstraat 44 ook in Goirle wonen. In dit gezin zijn 4 kinderen geboren. Verder maken we daar, mede door privacybescherming, niets over bekend.

1944m1005 Ovl Gillis Antonius C.jpg

Goirle onder vuur

Toen kwam de oorlog Beschieting Goirle, oktober 1944. (Fragment uit boek “1940 – 1945”). Eind september 1944 kwam het front steeds dichter bij Goirle. De Duitsers reageerden met het aanrukken van verse troepen. Die werden gelegerd in het dorp en op Abcoven, van waaruit zij de Engelsen met artillerie bestookten. Op de oude trambaan ten zuiden van Goirle werden drie barricades opgericht en in de kerktoren kwam een Duitse observatiepost. Op 5 oktober begon de beschieting van Goirle.

Antonius werkte bij Pijnenburg's Weverijen en was bestuurslid van de Coöperatie "De Hoop”. Op 5 oktober waren er reeds diverse granaten in de straat (destijds Thomas van Diessenstraat 4) gevallen en hadden vooral materiële schade aangericht. De ramen waren reeds met planken gebarricadeerd. Anton stond buiten op straat te overleggen op welke wijze een schuilloopgraaf gemaakt kon worden toen er weer een bom in de straat viel. Hij werd als enige getroffen door een granaatscherf en was op slag dood. Hij werd begraven op de RK begraafplaats van de parochie St. Jan in Goirle. Zijn graf is in 2003 geruimd.

Van 5 oktober tot en met de dag van de bevrijding op 27 oktober kwamen in totaal 24 inwoners van Goirle om het leven tijdens de beschieting van het Goirlese dorp.

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van Wapenbroeders.