Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gijzelsestraat 22

Scheurenhoeve
OdenhoutGijzelsestraat22-1.jpeg
Gijzelsestraat 22
Gijzelsestraat 22
SCHEURENHOEVE.JPG
De Scheurenhoeve aan de Gijzelsestraat.

Het pand op nummer 22 is nu de oudste van de drie hoeven. Het is een achttiende-eeuwse langgevelboerderij. In 1832 zijn de boerderijen op nummer 22 en 24 eigendom van Adriaan Francis Vermeer. Nummer 22 wordt later eigendom van zijn dochter Francijna, huisvrouw van Adrianus Pijnenburg. Ze vertrekt later naar Helvoirt, maar behoudt wel het vruchtgebruik van de boerderij. Ze is overleden te Helvoirt in 1889.

In 1918 wordt de boerderij bewoond door Waltherus van Mensvoort en zijn gezin. In dat jaar biedt hij de boerderij op een openbare veiling te koop aan. Het krantenbericht vermeldt dat te koop komt: een vruchtbare boerderij onder Udenhout op Scheurenhoeven, bevattende sterke huizingen, schuur, Hollandse stallen, erf, tuin, grooten boomgaard beplant met jonge vruchtboomen, beste bouw- en weilanden geheel groot 7.42.02 hectare. De boerderij wordt verkocht en Van Mensvoort laat zich in mei 1920 uitschrijven uit het Udenhoutse bevolkingsregister en hij verhuist naar Berkel. Daarna komt het uit Fijnaart afkomstige gezin Van den Brand – van Gaans op de boerderij wonen. In de jaren dertig van de 20ste eeuw wonen er Piet Kroot en zijn vrouw Anna Beerens en vervolgens de grootouders van de huidige eigenaar: Frans Kuijpers en Catharina van den Tillard.

In 1994 is begonnen met de restauratie van de boerderij en het bakhuisje, die zes jaar zou duren. Met veel eigen arbeid en liefde voor de oude boerderij is alles weer in oude luister hersteld: het rieten dak, de schouw en de oversteek.

In het gerestaureerde stalgedeelte van de Gijzelsestraat 22 worden tegenwoordig workshops en kleinschalige feesten en partijen gegeven. De locatie is een officiële trouw locatie binnen de gemeente Haaren. (na de gemeentelijke herindeling van 2021 bestaat de gemeente Haaren niet meer).

Zie ook 23 Scheurenhoeve