Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Geux, Gregorius Johannes Norbertus

Sjors Geux
Afbeelding gewenst
Volledige namen Gregorius Johannes Norbertus Geux
Geboortedatum 27-07-1922
Geboorteplaats Tilburg
Adres Gerard Brandtstraat 20
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Machinebankwerker
Overlijdensdatum 10-04-1945
Plaats van overlijden Engelsdorf (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Gregorius Johannes Norbertus Geux ( Geb. 27-2-1922 gest. Engelsdorf 10-4-1945) machinebankwerker, zoon van Norbertus Wilhelmus Maria Geux ( 1898-1968), bankwerker en Petronella Theodora Anna van Aal (1890-1967)

Achtergrond en jeugd

Sjors Geux wordt op 27 februari 1922 in Tilburg geboren als oudste zoon van Norbertus Wilhelmus Maria Geux en Petronella Theodora Anna van Aal. Na hem worden er nog drie broers en een zus geboren. Sjors wordt geboren in de Noord Besterdstraat, later verhuist het gezin naar de Gerard Brandtstraat 20.

Arbeidsinzet in Duitsland

Sjors wordt verplicht om te gaan werken in Duitsland. Hij komt in Engelsdorf terecht. In de ochtend van 6 april 1945 is er een groot bombardement op het transportknooppunten Halle, Leipzig-Wahren, Mockau, Engelsdorf gepland. De geallieerden willen de treinenloop verstoren en weten dat ze een gevoelige slag toe kunnen brengen aan het oost-west treinverkeer want dagelijks worden hier 2500 wagons gerangeerd. Maar het is op deze dag erg mistig en missen de bommen hun doel maar richten veel schade aan in het centrum van Leipzig . Hier vallen 696 ton brisantbommen en 132 ton brandbommen. Op 7 april worden er verkenningsvluchten uitgevoerd door de geallieerden en wordt het duidelijk dat Engelsdorf, Mockau noch Wahren als verkeersknooppunten uitgeschakeld waren.

Maar op 10 april vindt er nogmaals een aanval plaats op het knooppunt. Van 17:55 tot 18:02 hebben 124 Lancaster-bommenwerpers 505,4 ton explosieven en 14,3 ton brandbommen gedropt.

Schade aan rangeerterrein Engelsdorf na bombardement


Het doel was de vernietiging van het vrachtemplacement Engelsdorf en de Reichsbahn-reperatiewerkplaats . De luchtverkenning die op 11 april 1945 boven Leipzig werd gevlogen, bevestigde het verwoestende effect van deze aanval. Heel veel schade is er aangericht in Engelsdorf. De aanval kostte 337 levens. Sjors komt om tijdens dit bombardement. Hij wordt getroffen en overlijdt in een roggeveld staat te lezen in het Rode Kruis verslag wat opgetekend is aan de hand van getuigenverslagen. Bij hetzelfde bombardement komen Albert Schepers en Henrika van den Ende om

Om onduidelijke reden wordt het overlijden nooit gemeld aan de familie Geux en groot is de schok als de jongste broer van Sjors in 1989, een tentoonstelling binnen de gemeente Tilburg bezoekt en daar in het zgn. Memor boek, een boek met alle namen van de Tilburgse oorlogsslachtoffers , de naam en overlijdensdatum van zijn broer Sjors ziet staan.

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet

Gebeurtenis