Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gesneuveld in dienst van de Prinses Irene Brigade

De Prinses Irene Brigade werd officieel opgericht op 11 januari 1941 in het Engelse Congleton.
Koningin Wilhelmina verleende de Brigade bij Koninklijk Besluit van 26 augustus 1941 de erenaam ‘Prinses Irene’. De Brigade bestond uit Nederlandse troepen van de landmacht en onderdelen van de Koninklijke Marine en de marineluchtvaartdienst, die in mei 1940 via België en Frankrijk naar Engeland wisten te komen. Verder bestond de Prinses Irene Brigade uit Engelandvaarders, Nederlanders uit het buitenland die bij de Brigade hun dienstplicht vervulden of die zich vrijwillig aanmeldden. Het voornaamste doel van de Brigade was om deel te nemen aan de bevrijding van Nederland. De Brigade speelde, samen met de 15th Scottish Division, een belangrijke rol bij de bevrijding van Tilburg.

Kort voordat de geallieerde troepen Tilburg op 27 oktober zouden binnenvallen, kreeg de Brigade het bevel om richting België op te rukken, waardoor zij dus niet daadwerkelijk de stad hebben kunnen bevrijden. De volgende dag werd de brigade weer in strijd gebracht en kon ze langs de Bredaseweg oprukken naar Rijen.

In 1955 werd aan de Tilburgse Edisonlaan het Monument Koninklijke Nederlandse Brigade 'Prinses Irene' door prinses Irene onthuld. In 2017 werd het beeld verplaatst naar het Vrijheidspark.

Meer informatie over de Prinses Irene Brigade