Geschenken

BalkTiu.jpg

Dwaze maagden

De universiteit krijgt regelmatig geschenken. Bijzondere cadeaus zoals een met de hand vervaardigde vlag van de Tilburgse universiteit, geschonken door de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf. Soms ook kostbare zaken zoals een bronzen beeld van alumnus Paul van Rensch (zie lemma: Kunstcollectie*). Alumni zijn wel vaker vrijgevig. Zo is het muurreliëf, met thema van de vijf wijze en vijf dwaze maagden, in de binnentuin van het Cobbenhagengebouw een geschenk van alumnivereniging TAEK, naar aanleiding van de opening van het eerste gebouw op de campus in 1962. Ook het DAF Technology Lab is een geschenk, door de PACCAR Foundation.

Toga

Een bijzonder groot geschenk was het toenmalige stiltecentrum (het huidige Zwijsengebouw), door een geldschieter die anoniem wenste te blijven. Een typisch geschenk voor de Tilburgse universiteit, die zich graag als een gemeenschap ziet, was de toga die oud rector Van Veldhoven in 2017 schonk. Deze behoorde eerder toe aan zijn schoonvader Van Berkum, die tot de eerste lichting afgestudeerden in Tilburg behoorde, de eerste promovendus was en eveneens rector magnificus.

Code of conduct

Kleinere geschenken, zoals een fles wijn bij een inleiding, zijn aan de orde van de dag. Ze kunnen echter niet zonder meer worden aanvaard, sinds in een code of conduct is vastgelegd dat medewerkers hun leidinggevende dienen te informeren over geschenken. Deze bepaalt of het geschenk mag worden aanvaard, en of het geschenk naar de persoon in kwestie gaat of naar een departement of afdeling.

Gift shop

De universiteit geeft ook regelmatig geschenken, vooral bij bezoeken aan buitenlandse universiteiten. Daarvoor staat een assortiment aan cadeaus ter beschikking (onder meer via de gift shop) dat varieert van kleine bronzen beelden, stropdassen, wijn en – nog altijd in trek – de sleutelhangers met klompjes.