Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gersons, Louis

Louis Gersons
Gezin-gersons.jpg
Louis Gersons, Martina Gersons-van Gelder, Hans Gersons en Frits Gersons
Volledige namen Louis Gersons
Geboortedatum 06-08-1893
Geboorteplaats Tilburg
Adres Sint Josephstraat 112
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Martina van Gelder
Beroep Koopman in manufacturen
Overlijdensdatum 22-12-1944
Plaats van overlijden Bergen-Belsen (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Gezinskaart Gersons
Gezinskaart gersons.jpg
Tilburg 1921-1939 Gezinskaarten - deel 7
Overlijden Louis Gersons en Martina Gersons-van Gelder
Overlijden-gersons.jpg
Overlijdensbericht in de krant geplaatst door familie van Martina Gersons-van Gelder
St. Josephstraat 112
Huis-familie-Gersons-StJosephstraat-nummer-112-rechtse-huis.jpg
Huis van de familie Gersons St. Josephstraat 112, het rechter huis

Gebeurtenis

Louis Gersons was een zoon van Hartog en Catharina Gersons-Salomon, Joodse slagers in de Bisschop Zwijsenstraat 47 in Tilburg. Hij trouwde in 1930 met Martina Gersons-van Gelder en woonde vanaf dat moment in de Sint Josephstraat 112. Zij kregen twee zonen, Hans en Magnus-Frits, die de Openbare Lagere School in de Korte Schijfstraat bezochten. Louis Gersons was handelaar en koopman in manufacturen en had een tijd samen met zijn broer een zaak op de Heuvel 69 onder de naam ‘Gebr. Gersons’. Hij was actief binnen de Joodse Gemeente en in de Synagoge aan de Willem II straat. Zo was hij vanaf 1937 secretaris van het bestuur. In die tijd waren er 58 contribuerende leden uit de Tilburgse Joodse gemeenschap. Als functionaris bij de Joodse Centrale voor Beroepsopleiding in Tilburg kreeg zijn gezin een ‘sperr’(een tijdelijke vrijstelling voor deportatie). Het niet bekend, wanneer het gezin precies is ondergedoken in de buurt van Amsterdam. Zeker is dat het gezin met de kinderen op 5 juni 1943 naar Amsterdam vertrok voor de verplicht gestelde ‘concentratie’ in Amsterdam. De familie Gersons kwam op 29 september 1944 in Westerbork aan. Met transport 87 werden zij 15 februari 1944 naar Kamp Bergen-Belsen vervoerd. Een van de 93 transporten in die periode. Louis Gersons overleed daar op 22 december 1944, zijn vrouw Martina op 10 januari 1945. Zoon Hans kwam om in een trein in Trobitz op 23 april 1945, vele andere gevangenen op weg naar een ander concentratiekamp. Deze trein strandde tussen de vuurlinies van de Duitsers en de geallieerde soldaten. Zoon Magnus-Frits (* 1934) overleefde als enige van het gezin de oorlog. Hij overleed in december 2019.

Gezinsleden

Louis was gehuwd met Martina van Gelder. Vader van Hans Gersons en Magnus Frits Gersons.

Woonadres

Sint Josephstraat 112 (Tilburg)

Geheugen van Tilburg

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Externe link

Joods Monument