Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gersons, Henri

Henri Gersons
Afbeelding gewenst
Volledige namen Henri Gersons
Geboortedatum 08-11-1890
Geboorteplaats Tilburg
Adres Tuinstraat 61
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Frieda Henriëtte van Emden
Beroep Handelaar in manufacturen
Overlijdensdatum 15-01-1945
Plaats van overlijden Bergen-Belsen (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Gebeurtenis

Henri Gersons was directeur van N.V. Gersons Textielmaatschappij. Hij was voorzitter van de Joodse Gemeente te Tilburg en lid van de Joodsche Raad. Het echtpaar was daarom ‘gesperrt’ (tijdelijk vrijgesteld van deportatie). Op 28 september 1943 werd hij met de overige leden van de Joodsche Raad Tilburg gearresteerd en gedeporteerd naar Westerbork. Omgekomen in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Gezinsleden

Henri was gehuwd met Frida van Embden.
Henri, Alexander, Bernard, David, Louis, Salomon en Hans Gersons stammen allen rechtstreeks af van David Gersons (Tilburg 10-04-1812, Tilburg 31-07-1890), slager van beroep, zoon van Salomon Benjamin Gersons en Marie Anne Levie Hartog. David was de kleinzoon van moederskant van Levi David Hartog (1766-1809) die in 1767 als eerste Jood toestemming kreeg om zich in Tilburg te mogen vestigen. David Gersons trouwde op 21-01-1843 met Jutte de Jonge (Vlagtwedde 26-05-1815, Tilburg 16-03-1890). Twee zoons, Jacob en Hartog, en twee kleinzoons, Alexander en David traden in zijn voetsporen en werden eveneens slager. De andere zoons werden koopman.
Al vanaf het laatste kwart van de negentiende eeuw werd er door leden van de familie Gersons onder diverse bedrijfsnamen zoals D. Gersons & Zonen, Louis Gersons en Gersons-Franco gehandeld in manufacturen, wolafval en lompen. In de jaren 1930 waren er nog twee ondernemingen actief: de fa. Gebr. Gersons, met als firmanten Bernard en zijn broer Sally (Tilburg 29-02-1892, Bergen-Belsen 17-02-1945) en de N.V. Gersons’ Textiel Mij. met als directeuren Henri en zijn neef Louis.

Woonadres

Tuinstraat 61 (Tilburg)

Geheugen van Tilburg

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Externe link

Joods Monument