Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Sionskerk

In 1874 werd aan de Lange Nieuwstraat nabij de Besterdstraat (Besterdring) een ‘evangelisatie-locaal’ voor de gereformeerde geloofsgemeenschap gebouwd. Deze ‘andersdenkenden’ in het katholieke Tilburg waren vooral arbeidersfamilies van D’n Atelier. Velen kwamen van elders uit Nederland en woonden voornamelijk in de wijk Nijveroord (Theresia).

Na enkele decennia werd het gebouw, dat sinds 1894 het predicaat kerk had, te klein. Daarom werd een nieuw gebedshuis opgericht in een buurt waar ook veel spoorwegarbeiders woonden, de omgeving van het Molenbochtplein. Architect Albert Kool uit Ede kreeg de opdracht om de kerk te ontwerpen. Het expressionistische bouwwerk op het Molenbochtplein werd in 1923 geopend.

Al in de jaren veertig bleek dat de gereformeerde gemeente te klein werd, en het gebouw dus te groot. De diensten waren daarna op diverse locaties in Tilburg en vanaf 1988 vinden deze plaats in een voormalig bedrijfspand aan de Diederikdreef. Ook zijn er diensten voor hervormden en gereformeerden in de Opstandingskerk aan de Professor Cobbenhagenlaan. De kerk op het Molenbochtplein was onder meer nog patronaat, opslag, kunstatelier en kantoor.