Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gemeentevlag Udenhout

Vlag Udenhout
Vlag Udenhout.jpg
Officiële vlag vanaf 1973

Toen in 1935 ‘s-Hertogenbosch haar 750-jarig bestaan vierde, verraste de feestende stad alle Noord-Brabantse gemeenten met een vlag. Deze vlag was met de Brabantse kleuren rood en wit geblokt en vertoonde aan de broekzijde het gemeentewapen van de desbetreffende gemeente. Tot 1972 heeft dit Bossche geschenk dienst gedaan als officiële Udenhoutse vlag.

Op 6 oktober 1972 begon de procedure voor vaststelling van een eigen gemeentevlag. Oorspronkelijk dacht men aan de kleuren geel en blauw zoals het wapen. Maar toen bleek dat diverse omliggende gemeenten reeds een vlag hadden waarin die kleuren de boventoon voerden, is hiervan afgezien. Blauw werd vervangen door groen, verwijzend naar de natuur. Aan de broekzijde werden de banen geel en groen versierd met de blauwe leeuw van het gemeentewapen en de kleuren van de beide plaatselijke schuttersgilden St.-Antonius en St.-Sebastiaan (groenrood) en St.-Joris (geelrood).

Het ontwerp heeft men voorgelegd aan de Hoge Raad van Adel en de Stichting voor Banistiek. Na enkele kleine wijzigingen heeft de gemeenteraad de vlag vastgesteld op 7 juni 1973. De vlag is voor het eerst gebruikt in september 1973.

Zie ook