Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gemeentelijk Electriciteits Bedrijf

Gemeentelijk Electriciteits Bedrijf
Willy Hoppenbrouwers 23 jaar.jpg
Bovengrondse elektriciteitspaal.
Aansluiting op het elektrisch lichtnet

In 1913 startte de gemeente onderhandelingen met de PNEM om Udenhout aan te sluiten op het elektrische lichtnet. Dit resulteerde in 1918 in een open brief van burgemeester Henricus van Heeswijk aan de inwoners van de kom van Udenhout om een abonnement af te sluiten voor de afname van stroom. Het Gemeentelijk elektriciteitsbedrijf voerde de aanleg van het elektriciteitsnet uit. Om de aanleg te kunnen financieren had de gemeente een lening van f.36.000,- afgesloten bij de PNEM. Slechts wanneer een meerderheid bereid was een abonnement af te sluiten zou de elektrificatie van de kom financieel haalbaar zijn. De inwoners van de kom konden een verklaring tekenen waarin ze meedeelden stroom te zullen betrekken tegen een jaarlijks, door de Udenhoutse gemeenteraad vast te stellen, tarief van hoogstens 85 cent per abonnementslamp per week. Er was niet de gehele dag stroom; het Gemeentelijk elektriciteitsbedrijf was slechts verplicht stroom te leveren van 15 augustus tot 15 april en wel van ‘s morgens zes uur tot het licht is en ‘s avonds vanaf het donker tot tien uur. De elektriciteitskabels liepen bovengronds en hingen aan een Elektriciteitspaal.

Aantal lichtpunten

De meeste inwoners van de kom hadden voldoende aan één lichtpuntje. Slechts 16 personen namen een abonnement op meer lichtpunten. Dit waren de notabelen of middenstanders en bedrijven die ‘s avonds ook licht nodig hadden. Op 7 juli 1922 stuurde burgemeester Matheus de Goeij een briefje naar pater Gardiaan van het Kapucijnenklooster in Biezenmortel en naar de pastoor van de Sint Lambertuskerk in Udenhout waarin hij hen opriep tijdens de H.Mis een vergadering over de elektrificatie van de gemeente Udenhout aan te kondigen. Uiteindelijk werd op 16 oktober 1922 een overeenkomst tussen de gemeente en de PNEM gesloten. De gemeente garandeerde aan de PNEM een stroomopbrengst van f.6.300,- per kalenderjaar.

PNEM

De PNEM nam in 1928 het gemeentelijke elektriciteitsbedrijf over.