Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gavin, Allan Gordon

Allan Gordon Gavin
Alan Gavin.jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 1921
Geboorteplaats Alkham, Kent (GB))
Overlijdensdatum 19-10-1944
Plaats van overlijden Goirle (NL)
Bijzonderheden K.I.A. Goirle richting Poppel (BE)

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ---------------- LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, hun verhaal, hun afbeelding te plaatsen en daarmee te eren en bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

Gerrit Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.

Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook die van U.

Allan Gordon Gavin is een van hen. Hij overleed 23 jaar jong.

Info

  • Nationaliteit : Brits
  • Eenheid : 2th. Bataljon The King’s Royal Rifle Corps K.R.R.C.
  • Registratienummer : 14258557
  • Rang : Rifle-man
Graf Allan Gordon Gavin (foto Alkham)

Achtergrond

Allan Gordon Gavin geboren in 1921, zoon van Gordon Bedford Gavin en Euphemia Paulina Gavin-Marsh uit Megham Farm, Alkham, Kent , Dover (UK). Hij was de jongste in het gezin van 10 broers en zussen . Hij is ongehuwd.

Gebeurtenis

Het 2e Bataljon nam deel aan de landingen in Normandië en vocht zich vervolgens via Frankrijk door België en zo kwamen ze Nederland binnen bij de Poppelse grens. De planning was dat er een bevrijding zat aan te komen rond 6-7 oktober, maar helaas kwam men bedrogen uit. Donderdag 19 oktober 1944 zetten de geallieerden hun opmars voort. Het weer was slecht en er woedde enkele herfststormen. Terwijl ze richting Goirle trokken werden er al diverse zaken aangepakt, opruimen van mijnen en gevelde bomen die hinderlijk op de weg lagen en daarmee de doorgang van Poppel naar Goirle en door naar Tilburg bemoeilijkte. Vanaf de andere kant van de Leij werd nog steeds weerstand geboden door de Duitsers.

Ook op de Regte Heide, ter hoogte van de Schietbaan waren ze stevig aan het verdedigen. Een hevige artilleriebeschieting was niet te voorkomen en hierbij liet Allan Gordon Gavin het leven. Hij was de laatste van de Alkham Heroes die sneuvelde in de oorlog. Hij werd eerst begraven nabij het douanekantoor op de grens bij Poppel, Later werd hij met nog 9 geallieerde personen, die gesneuveld waren in en om Goirle, op 7 maart 1946 herbegraven op het Commonwealth War Cemetery bij Leopoldsburg in België. Allan Gordon Gavin werd tezamen met minstens 10 andere Britse geallieerden herbegraven op 7 maart 1946 op het War Cemetery Leopoldsburg (BE) en waren allen gesneuveld in of rond Goirle (NL) richting Poppel (B).

Graflocatie

CWGC-Logo-B@2x.png
  • 1e Veldgraflocatie : Nabij douanekantoor Poppel aan de grens Nederland-België.
  • Herbegraven : Commonwealth War Graves, Leopoldsburg (B)
  • GPS Coördinates : Latitude: 51.11271, Longitude: 5.26833
  • Adres : Vlaanderenlaan, Leopoldsburg, Limburg (BE)
  • Graflocatie : (V) III-B. 04
  • Tekst op grafkruis : Greater love hath no man than to lay doen his life. ( “Geen mens kan een grotere liefde geven, dan zijn leven te geven.”)
Monument Poppel (foto monument: Jhonny Bastiaensen)

Op het oorlogsmonument van Poppel komt de naam van Allan Gordon Gavin (A.Gavin) ook voor evenals die van Mac Meakin, Arthur Noble en Michael Halliday. Hieruit kan worden opgemaakt, dat deze 4 personen op Belgisch grondgebied zijn gesneuveld. Mogelijk was er geen plek meer op het plaatselijke kerkhof.

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

  • Piet de Bont, Jef van Gils, Gerrit Kobes, Piet Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J.C.G.W. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.