Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Fraterhuis Udenhout

Fraterhuis Udenhout
Fraterhuis.jpg
Het Fraterhuis in de Slimstraat.

2 mei 1901

Op 2 mei 1901 kwamen de fraters naar Udenhout, betrokken het fraterhuis en begonnen in de Petrusschool met katholiek onderwijs voor jongens. Op het fraterhuis staat de tekst ‘Sint Petrus’, maar het beeld van Sint Jozef. Het fraterhuis is gebouwd in 1901 en de fraters wilden hun huis vernoemen naar de pastoor van Udenhout, pastoor Petrus van de Wal. Dat was heel gebruikelijk in die tijd. Sint Felix is vernoemd naar pastoor Felix Cuijpers. Maar pastoor Petrus van de Wal hield niet zo van dat soort persoonsverheerlijking en verkoos de naam van Sint Jozef. Maar daar hadden de fraters weer problemen mee omdat het moederhuis van de fraters in Tilburg al was vernoemd naar Sint Jozef.

Basisonderwijs

De fraters hebben decennialang het basisonderwijs aan de Udenhoutse jongensschool verzorgd. Maar de fraters beperkten zich niet tot hun onderwijstaak. Ze waren volop actief in de Udenhoutse samenleving. Een paar voorbeelden: De fraters verzorgden ’s avonds en in het weekend onderwijs voor volwassenen, voornamelijk gericht op het boerenbedrijf en op de middenstand. Frater Cleophas heeft dat tientallen jaren gedaan. Enkele fraters, zoals frater Constantinus, waren betrokken als adviseurs van enkele organisaties verbonden aan de Boerenbond en de Melkfabriek. Ze waren bestuurlijk en voor vorming betrokken bij de Jonge Boerenstand. Frater Alberto Foesier stond bekend als den Bieboer en was lid van de bijenhoudersbond. De fraters Joannes Baptist en Emilius hebben aan de wieg gestaan van de jeugdafdeling van de voetbalvereniging S.v.S.S.S. en waren enkele jaren jeugdleider. Het jongenskoor Gaudeamus was een initiatief van de fraters. Vooral de fraters Georgius en Servatius stonden garant voor de jarenlange successen. De fraters waren actief in de parochie, bij koren en de liturgie. In de jaren zeventig was er een groot aanbod van leerlingen. Er werden lokalen in gebruik genomen in de huishoudschool. Omdat de school verspreid was over een aantal gebouwen – en wellicht ook gevoed door de tekenen van de tijd – werd de naam Petrusschool gewijzigd in Zeshoevenschool. In de jaren tachtig kwam er een nieuwe school in de nieuwbouwwijk De Kuil met de naam Basisschool de Vlonder. In 1994 fuseerden de Zeshoevenschool en Basisschool de Vlonder en kwam er ook een nieuwe naam: Basisschool de Wichelroede. In 1984 stopte de laatste frater-directeur, Hein Neijnens, met zijn werk op de school en vanaf dat moment kwam er een lekendirecteur. Nog enkele jaren waren er wel fraters als leerkracht aan de school verbonden.

Vuurhaard

Daarna kreeg het Fraterhuis onder de naam de Vuurhaard een functie als opvanghuis voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De fraters stopten met dit mooie werk eind 2019 en op 1 juli 2020 verlieten de fraters het pand, dat nog altijd eigendom is van de Udenhoutse parochie.