Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Frans van Buchem

Prof. dr. Franciscus (Frans) Stephanus Petrus van Buchem (Wognum 1897 – Tilburg 1979) studeerde medicijnen in Leiden en promoveerde in 1924. Van 1921 tot 1925 was hij verbonden aan het ziekenhuis Calvariënberg in Maastricht en het Academisch Ziekenhuis in Groningen.

In 1925 kreeg hij de leiding over de bouw van het Sint Elisabeth Ziekenhuis. Vanaf de opening van het ziekenhuis in 1929 tot 1947 was Van Buchem hier werkzaam als internist, radiodiagnost en geneesheer-directeur. Tevens vervulde hij diverse bestuursfuncties, zoals bij de Tilburgse afdeling van het Nederlandse Rode Kruis, de Nederlandse Internisten Vereniging, de Nederlandse Algemene Ziektekosten Vereniging en de Tilburgse Specialistenvereniging.

Van Buchem was later als hoogleraar aan de Universiteit van Groningen betrokken bij het internationaal bekende thoraxcentrum dat de eerste Nederlandse hartoperaties uitvoerde. Hij overleed tijdens een bezoek aan Tilburg.