Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Frans Janssens

Franciscus (Frans) Augustinus Antonius Janssens
Hoofdambt Bisschop
Echte naam Frans Janssens
Geboortedatum 1843
Geboorteplaats Tilburg
Sterfdatum 1897
Sterfplaats Aan boord van de Creole

Franciscus (Frans) Augustinus Antonius Janssens (Tilburg 1843 – aan boord van de Creole 1897)

Levensloop

Janssens studeerde onder meer aan het Amerikaansch College te Leuven, waar hij in 1867 tot priester werd gewijd. Waarschijnlijk onder invloed van het bezoek aan Leuven van mgr. Megill, bisschop van Richmond (USA), vertrok Janssens in 1868 naar Amerika. In Richmond (Virginia) werd hij hoofd van het klooster Monte Maria en spoedig daarna vicaris-generaal van het bisdom Richmond.

In 1881 werd hij bisschop van Natchez (Mississippi) en in 1888 aartsbisschop van New Orleans. Een van zijn daden was de bekering van de Choctaw-indianen. In 1882 reisde hij naar Tilburg, waar hij een mis opdroeg in de Heuvelse kerk.

In 1889, inmiddels weer in Amerika, wilde hij vanwege zijn slechte gezondheid terugkeren naar Nederland. In New Orleans ging hij op het schip de Creole naar New York, vanwaar hij met een andere boot naar Europa zou gaan. Janssens overleed echter aan boord van de Creole. Hij zou een begrafenis-op-zee krijgen als de secretaris van de overleden aartsbisschop, J.A. Thebault, niet had aangedrongen om een uur te wachten of er geen ander schip voorbijkwam met de bestemming New Orleans. Het schip de Hudson passeerde de Creole en het stoffelijk overschot werd overgezet en naar Amerika teruggevoerd. Janssens werd begraven te New Orleans. In de Heuvelse kerk bevindt zich een marmeren gedenkplaat voor Janssens.