Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Franken, Gebr.

Deze fabriek werd onderzocht door Bruschinski, Cally


Gebr. Franken
Vestigingsadres Goirkestraat
Eigenaars / oprichters Henricus Norbertus Franken
Opvolging een samenwerking met Gebroeders Diepen (Tilburg) en J.J. Krantz en Zoon (Leiden)
Herkomst eigenaars / oprichters Tilburg


Algemene omschrijving

Leden van de familie Franken waren al in 1810 bekend als lakenfabrikanten. In 1848 werd de firma N. Franken opgericht, in 1851 vermoedelijk voortgezet als de vennootschap Van Dijk en Franken. Deze fabriek was gevestigd in het uiterste noorden van de huidige Goirkestraat. Norbert Franken liet nog vóór 1866 een nieuwe fabriek bouwen op 't Goirke (Julianapark). Toen hij in 1887 overleed, werd het bedrijf voortgezet door zijn vier zonen. In 1896 volgde er een splitsing, waarna de oudste zoon Adriaan verder ging als A. Franken & Zonen.

De drie andere zonen richtten in de Goirkestraat de firma Gebrs. Franken op. Zij namen de voormalige fabriek van Gebr. Pessers in de Goirkestraat in gebruik en lieten die later aanzienlijk uitbreiden. Het complex van Gebr. Franken brandde in 1902 grotendeels af en werd herbouwd. In 1957 woedde er wederom een grote brand. Het bedrijf ging in 1970 op commercieel gebied samenwerken met Gebroeders Diepen en de Leidse fabriek J.J. Krantz en Zoon. In 1976 werd de wollenstoffenfabriek gesloten en vervolgens gesloopt. Het vrijgekomen terrein werd in 1988 ingericht met de woonbuurt Drömof (Dröge-Mommers-Franken). Tegen een zijgevel van een appartementengebouw werd een steen aangebracht met daarop de plattegrond van de voormalige fabriek.


Gezinskaart

Franken, Henricus Norbertus

Opmerkingen

Bronnen

  • BHIC, Handelsregister Kamer van Koophandel Tilburg e.o. archief 404 A, Dossier 614
  • Scheidingsakte binnen Fa. N. Franken opgesteld.
  • Regionaal Archief Tilburg, toegang 115, Notariële akten, Notaris van de Mortel dd. 1 april 1896, akte 57
  • Regionaal archief Tilburg, Toegang 115, Notariële akten, Notaris van der Maden dd.2 mei 1896, akte 243

Tilburg op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Het Geheugen van Tilburg

Externe link

Gebrs. Franken op TilburgopdeKaart.nl