Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Foute berekening van Amerikanen zorgt voor een drama in Hulten - 19 augustus 1943

Foute berekening van Amerikanen zorgt voor een drama in Hulten

Op 19 augustus 1943 wilden Amerikaanse bommenwerpers het vliegveld Gilze-Rijen bombarderen. Dit vliegveld was in handen van de Duitsers. De operatie staat bekend als Mission ’85, een mooie naam voor een actie met vreselijke gevolgen. De bommen kwamen namelijk niet op het vliegveld terecht, maar in Hulten, het ten noorden van de vliegbasis gelegen dorp, horende tot de gemeente Gilze en Rijen.

8D5063A9-DF89-47F6-8BCB-269828872292 4 5005 c.jpeg

De gevolgen waren dramatisch. Het bombardement was ’s avonds rond 19.00 uur. Veel boeren en hun families waren op het land om de oogst binnen te halen of om de koeien te melken. Het luchtalarm ging af, maar omdat dat vaker voorkwam bleef iedereen op de akkers aan het werk. Maar deze keer ging het helemaal fout. Vier boerderijen werden helemaal verwoest, andere liepen schade op. Vee kwam om, maar het ergste: 17 inwoners uit Hulten kwamen om het leven, vaak meerdere personen uit één gezin. Het dorp telde toen slechts 650 inwoners. Enkele mensen die toevallig op dat moment de plek van het bombardement passeerden, kwamen ook om, evenals een wachtdoende NSB-er. In een passagierstrein afkomstig uit Tilburg, die door het bombardement moest stoppen op de spoorlijn, kwamen drie personen om. In totaal waren er 23 doden. EHBO-ers, dokter Hoeks uit Gilze en de Geneeskundige Dienst verleenden eerste hulp. De meeste gewonden en overledenen werden met een bus naar het ziekenhuis in Tilburg vervoerd, anderen naar Breda. Alle overledenen uit Hulten werden opgebaard in de kerk in Hulten en op maandag 23 augustus gezamenlijk begraven op het kerkhof in Hulten.

D8D36C6D-513E-4CCE-80EF-6F89C3892927.jpeg

Dagboek G.F. Wouters

G.F. Wouters uit Hulten hield in de oorlog een dagboek bij. Hierin schreef hij ook over het bombardement van 19 augustus 1943, onder andere over de uitvaart. De uitvaart wordt gedaan wegens ziekte van de pastoor door een pater Capucijn. Al de kisten staan bij de biechtstoel waar de stoeltjes zijn weggehaald. Na de mis worden ze op platte wagens naar het kerkhof vervoerd en in een massagraf geplaatst. Zoals gebruikelijk werd elke kist, behalve van de NSB-er, met het kruis getekend. Omdat de NSB-er werd overgeslagen - hij mocht daar niet begraven worden, maar hoe moet dat in deze omstandigheden - pakte plotseling de vrouw van die NSB-er een bajonet uit de schede van een andere NSB-er en tekende met die bajonet een kruis op de kist van haar man.

Herinneringsroute

Heemkring Molenheide heeft in de gemeente een Herinneringsroute gemaakt. Op 24 plaatsen, waar een ingrijpende gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog plaatsvond, zijn bordjes geplaatst met informatie over die gebeurtenis. In Hulten staat er één in een akker, achter Restaurant De Stad Parijs, als herinnering aan het bombardement van 19 augustus 1943.



techts

Slachtoffers

Bronnen en Literatuur

  • J.P. van den Hout, e.a. Vijf jaar Luchtfront. Het vliegveld Gilze-Rijen in de Tweede Wereldoorlog. Deel IV. Gilze, Heemkring Molenheide, 1987
  • De Mulder; kwartaalblad van Heemkring Molenheide, diverse nummers
  • Overleven in de schaduw van het vliegveld; oorlogsdocumentaire 2019
  • I. de Jong. Mission 85, a milk run that turned sour
  • Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten; verhalen over de Tweede Wereldoorlog van inwoners van de gemeente Gilze en Rijen. Uitgave van Heemkring Molenheide, 2019.