Fontein

alternatieve tekst

Fontein met kikkers, gemaakt in 1938 ter gelegenheid van de viering van 725 jaar stadsrechten van Geertruidenberg. De fontein is gemaakt naar een ontwerp van de Geertruidenbergse dokter J.A.H. Jaspers, die tevens een verdienstelijk schilder was.

Op zaterdag 27 augustus 1938 opende wethouder Sassen als voorzitter van het feestcomité de festiviteiten en maakte vervolgens met genodigden een rondwandeling door de stad. Onder de genodigden bevonden zich Brabantse leden van de Tweede Kamer en leden en gedeputeerden van Provinciale Staten. Onderweg onthulden zij de kikkerfontein. De fontein was een schenking van de Sinte Geerdenberghe Stichting aan het gemeentebestuur. De dochter van burgemeester Bianchi, Tip Bianchi, stelde de fontein in werking, wat de burgemeester de uitspraak ontlokte: “Moge deze kikkers een lokaas zijn voor de ooievaars om in groten getale op Geertruidenberg neer te strijken en daar hun goede gaven achter te laten”. Hij doelde daarmee ongetwijfeld op de door hem gewenste groei van het inwonertal.

Het muurtje waarop de kikkers zitten, is inmiddels vernieuwd. Ook de rand voor wateropvang is sinds 1938 vervangen.


Informatiebron

  • Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, “Historische kranten”, De Tijd, zondag 14 augustus 1938 p. 5 en Algemeen Handelsblad, dinsdag 30 augustus 1938 p. 3.