Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Fonken, Petrus Joannes

Petrus Joannes Fonken
Afbeelding gewenst
Volledige namen Petrus Joannes Fonken
Geboortedatum 06-02-1911
Geboorteplaats Tilburg
Adres Jan van Galenstraat 13
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep Timmerman
Overlijdensdatum 06-03-1944
Plaats van overlijden Wittenberge (DE)
Bijzonderheden Overleden tijdens de arbeidsinzet in Duitsland. Oorzaak niet bekend.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Petrus Joannes Fonken (Geb. Tilburg 6-2-1911– gest. Wittenberg 6-3-1944), timmerman. Zoon van Hendrikus Fonken (1872-1952) en Maria Adriana van Herk (1873-1930).

Achtergrond en jeugd

Petrus Joannes Fonken wordt op 6 februari 1911 te Tilburg geboren als zoon van Hendrikus Fonken, voorslager bij de N.S.,en Maria Adriana van Herk. Petrus wordt geboren in de Groenstraat als zesde in de rij van zeven kinderen. Hij is de jongste zoon en heeft drie oudere broers, twee oudere zussen en een jongere zus. Na het overlijden van zijn moeder in 1930 hertrouwt zijn vader in 1931 met Anna Janssen. Petrus werkt een tijdje in Maastricht als timmerman maar komt toch weer terug naar Tilburg.

Arbeidsinzet in Duitsland

Op 30 juli 1940 vertrekt Petrus via het arbeidsbureau vrijwillig naar Duitsland om te werken. Hij komt terecht bij Kuhltransit A.G Over het verdere verblijf in Duitsland is niets bekend. Bij een bombardement op Wittenberge raakt Petrus gewond en overlijdt op 6 maart 1944. Hij wordt begraven op het kerkhof van Wittenberge a.d. Elbe om later verplaatst te worden naar het kerkhof van Berlin Spandau. Later volgt nog een herbegrafenis op het Nederlands ereveld Lübeck te Lübeck-Vorwerk.

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het groeiend aantal slachtoffers. Een aanvulling op ‘Het leven gebroken’. In: Tilburg. Tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur, jaargang 21, 2003, nr. 1, p. 26-29

Externe links

Gebeurtenis