Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Foggon, John

John Foggon
Foggon 1.jpg
Volledige namen John Foggon
Geboortedatum 1924
Geboorteplaats Blyth, Northumberland (GB)
Adres 39 Bondicar Terrace
Woonplaats Blyth, Northumberland (GB)
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 14-07-1943
Plaats van overlijden Drunen
Bijzonderheden Sneuvelde bij een vliegtuigcrash nabij Drunen (Fellenoord).

Bron: International Bomber Command Centre

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Achtergrond

John Foggon wordt geboren in het eerste kwartaal van 1924 in Blyth, Northumberland . Hij is de zoon van Ralph Scott Foggon (geboren 28 nov 1880, overleden 12 maart 1943) & Kate Thompson Watson (geboren 1888, overleden 14 oktober 1928). Twee jaar eerder wordt hun eerste zoon William geboren (13 juni 1922). Moeder Kate overlijdt op jonge leeftijd (1928). Vader en de twee zoons wonen volgens de volkstelling van 1939[1] op 39 Bondicar Terrace in Blyth.

Diensttijd

Over zijn tijd bij de R.A.F. is nog weinig bekend. John heeft het servicenummer 577754 en volgt de opleiding tot Flight engineer (boordwerktuigkundige). Hij gaat vliegen bij het (R.C.A.F.) 408 squadron, het zogenaamde "Goose"-squadron. Het squadron bestaat hoofdzakelijk uit Canadese militairen en is gestationeerd op luchtbasis Leeming.

408 squadron

Logo 408 squadron

Eind maart 1943 wordt John Foggon ingedeeld bij het 408 squadron (bijnaam Goose-squadron), een van origine een Canadese eenheid, met als basis Leeming.[2] Zijn eerste vlucht boven vijandelijk gebied vindt plaats op 2 april. Twee vliegtuigen van het 408 squadron nemen deel aan de aanval op St. Nazaire. In totaal neemt Foggon deel aan 16 missies. Een missie wordt voortijdig afgebroken vanwege motorproblemen. In de nacht van 16 op 17 april is er een grote aanval op de Skoda fabrieken in Pilsen, waarbij het voor de bemanning van de Halifax van John bijna fataal afloopt. Boven Saarbrücken wordt het vliegtuig rond 00:20 geraakt door het luchtafweergeschut waarbij het ontsnappingsluik vlakbij de piloot eraf wordt geschoten. Boven het doelgebied vliegt de astrodome (plexiglas koepeltje boven op de Halifax) er af. Op de terugweg ten noorden van Nürnberg volgt er een aanval van een Junkers JU.88. De nachtjager wordt als eerste door de piloot opgemerkt, komend in een tegenovergestelde richting. Hij waarschuwt de staartschutter en gaat meteen over in een ontwijkende corckscrew-manoeuvre. Staartschutter Brown geeft een vuurstoot van ongeveer 100 kogels met zijn 4 machinegeweren, waarna de nachtjager de aanval afbreekt en wegduikt in de nacht. De bemanning weet veilig om 07:00 vliegbasis Leeming te bereiken.[3]

WW2 and Afghanistan Monument in Blyth.
Foggon 3.jpg
Bron: www.iwm.co.uk
Het graf van John Foggon op de begraafplaats aan de Gilzerbaan.
Foggon 2.jpg
foto: Mark de Weerd

Gebeurtenis

14 juli 1943, 02.36 uur. De Luchtbeschermingsdienst van Tilburg meldt ‘luchtgevaar’. Meerdere groepen vijandelijke vliegtuigen gaan van west naar oost en van oost naar west. Er wordt zwaar luchtafweer geconstateerd. Twee vliegtuigen vallen brandend neer in noordelijke positie, richting Waalwijk-Drunen, vermoedelijk als gevolg van een luchtgevecht. Zware vuurgloed oost, ver weg. Uit telefonische informatie bij de Luchtbeschermingsdienst in Waalwijk blijkt, dat er twee vliegtuigen zijn neergestort. Eén ten noorden van Waalwijk en één tussen Waalwijk en Drunen. Dit laatste toestel behoort tot het 408. Royal Canadian Air Force en was ingedeeld bij No.6 Group Bomber Command. Zij zijn samen met nog 373 bommenwerpers opgestegen van de Engelse basis Leeming in het graafschap Yorkshire. Hun doel is dit keer Aken.

De Duitse nachtjager van Leutnant Bussmann onderschept het toestel en onder de gemeente Drunen, ter plaatse ‘Fellenoord’ geheten, stort de machine neer. Om 02.45 uur is het hoofd van de Luchtbeschermingsdienst te Drunen aanwezig op de plek des onheils. De machine brandt nog, zodat hij het vliegtuig niet kan identificeren. Er rest hem niets anders dan de Rijksinspectie voor de Bescherming van de Bevolking in Den Haag, de Ortskommandantur te Tilburg en de Polizei-Offizier in Vught op de hoogte te stellen.

In de vroege ochtend wordt – nu in gezelschap van een marechaussee – opnieuw de plaats van de crash betreden. Het toestel is geheel versplinterd. In de nabijheid liggen enkele zwaar verminkte lijken en overblijfselen van menselijke lichaamsdelen. Identificatie is niet meer mogelijk. Op 15 juli vindt men op één van de lichamen het registratieplaatje van Georg Brown. Het lichaam van Brown wordt afzonderlijk gekist, terwijl de overblijfselen van de overige niet-geïdentificeerde bemanningsleden in één kist werden geborgen. Op last van de Ortskommandantur worden de lijken overgebracht naar Tilburg. Later blijkt dat van de zeven bemanningsleden er vijf om het leven waren gekomen. J. Domigon en B. Kelly hebben de ramp overleefd.[4]

Behalve Foggon sneuvelden:

Graf en monument

John Foggon is begraven op de Algemene begraafplaats aan de Gilzerbaan te Tilburg, vak A, rij 1, graf 29-30. Grafschrift: ALWAYS IN OUR THOUGHTS. In Blyth wordt John herdacht op een plaquette in zijn voormalige school: The Blyth Grammar School en op het WW2 and Afghanistan Garden monument in het Ridley Park in Blyth.

Externe link

Literatuur

Pouwels, Pouwel, Vliegtuigcrashes 1940-1945 in Midden-Brabant (Nieuwkuijk 2018)

Noten

  1. Bron: www.findmypast.co.uk, Census 1939
  2. Archief The National Archives: Summary of events No. 408 squadron R.C.A.F. Air 27/1797/5 t/m 14
  3. Archief The National Archives: H.Q. No. 6 (R.C.A.F.) Group: summary of encounters with enemy aircraft, Apr.- June, Aug.- Nov., 1943 & Feb.- Apr. 1944/Name: Brown Rank: Sergeant Squadron: 408. Air 50/299/26 Archief The Nationa Archives: No. 408 (Royal Canadian Air Force) Squadron/Name: Brown Rank: Sergeant Squadron: 408 Other Dates of Combat: 16... Air 50/249/75
  4. Bron: G. Kobes, De Tilburgse Koerier, 12 oktober 1989.