Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Firma Janus van Iersel

Firma Janus van Iersel
7.6 gezin Janus v Iersel - v Eijk S4 blz 43.jpg
Het gezin van Janus en Pietje van Iersel-van Eijk. Staande: Frans, Jo, Jan en Piet. Zittend: Janus, Zr. Isidora (Cisca) en Pietje. Voor: Jeanne, Harrie, Mien, Bart en Annie.


Firma Janus van Iersel
7.20a fam v Iersel Biezenmortel.jpg
De gehele familie van Iersel uit Biezenmortel.


Adrianus (Janus), geboren op 22 augustus 1901, was het derde kind van Hannes van Iersel en Han Kastelijns. Hij heeft evenals zijn ouders en broers altijd gewerkt op het boerenbedrijf. In 1933 trouwde hij met Petronella (Pietje) van Eijk uit Riel, waar zij op 16 maart 1904 was geboren. Ze gingen samen wonen op de boerderij van ome Hannes, die voor zichzelf een nieuw huis naast de boerderij had gebouwd. Janus en Pietje kregen negen kinderen, zes zoons en drie dochters: Jo (1), Jan (2), Frans (3, overleden 15 augustus 2006), Piet (4), Annie (5), Jeanne (6), Bart (7, overleden 3 september 1997), Harrie (8, overleden 20 november 2006) en Mien (9). Janus begon kort na de oorlog met loonwerk. Hij kocht een tractor (de tweede in Brabant). In 1952 volgden de aanschaf van een dorsmachine, een strosnijder en een pakkenpers. Het was voor de familie zwaar en hard werken en er werden vaak lange dagen gemaakt. Het arsenaal machines breidde uit: een pick-up-pers, een aardappelrooier, grote ploegen, schijfeggen, frezen en andere landbouwmachines. De zonen van Janus werden allemaal ingezet om het overaanbod van werk te klaren. In 1957 maakte het bedrijf een begin met cultuurtechnische werken. Eerst vooral bij particulieren, maar al snel was het bedrijf betrokken bij grootschalige ruilverkaveling-projecten.Sinds die tijd werd het bedrijf vaak aangeduid als “De Firma”. Iedereen kende die naam. De ontwikkelingen in de landbouw kwamen in de jaren zeventig in een stroomversnelling. Zo werden in bestaande stallen mestputten gegraven door John-Deer-shovels op rupsbanden. In die tijd genoot “De Firma” om deze techniek landelijke bekendheid. Daarna groeide de vraag naar cultuurtechnische werken. Dat werd de sterke poot van de onderneming. Zo was het bedrijf betrokken bij de aanleg en het onderhoud van menig sportveld in Zuid-Nederland. Ook heeft “De Firma” al meer dan 30 jaar ervaring met het verplanten van bomen met een worteldiameter van drie meter en het vervoer van deze bomen door heel Nederland. Begin jaren negentig begon Van Iersel met het versnipperen van groenafvalresten, van bomen, e.d. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het op een milieuvriendelijke wijze composteren. Het bedrijf produceert diverse hoogwaardige composten, die hun afzet vinden in heel Nederland. De toepassingsmogelijkheden daarvan worden steeds talrijker, vooral in de land- en tuinbouw. Van Iersel Groencompost geniet steeds meer erkenning. Het bedrijf groeide alsmaar en het grote terrein van “De Firma” in Biezenmortel werd te klein. Het bedrijf kocht een tweede composteringslocatie aan op industrieterrein “De Bulk” in Ravenstein, De locatie draagt de naam “De Blauwe Kei”. Het familiebedrijf van de zonen en inmiddels ook van enkele kleinzonen groeit mee met de tijd. (Zie ook Unentse Sprokkels 4, blz. 39 t/m 48.)