Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Film op de kermis

Ruim een half jaar na de eerste openbare filmvoorstelling op 18 december 1895 in Parijs, had de Kinematograaf de Nederlandse primeur op de kermis van Leeuwarden. In 1899 was de Théatre Bioscope de eerste reizende bioscoop die Tilburg aandeed. Vanaf het begin was de film op de kermis een enorm succes. De programma’s bestonden meestal uit enkele vaste onderdelen, met kinderfilms als Doornroosje en voor de volwassenen drama’s, komische filmpjes en actuele gebeurtenissen. Zo werd in 1903 een film vertoond over de inhuldiging van paus Pius X en het was voor het eerst dat de Tilburgers door middel van bewegend beeld actueel nieuws zagen.

De Nieuwe Tilburgsche Courant publiceerde in 1904 de eerste filmrecensie: ‘Men krijgt er in een uur heel wat te zien en wat goeds te zien.’ Exploitant Alex Benner verlegde in 1905 opnieuw de grenzen toen hij de Militaire Muziekwedstrijden in Tilburg filmde en die beelden vertoonde tijdens de kermis. Waarschijnlijk was dit de eerste keer dat ín Tilburg is gefilmd. Deze primeur leverde de exploitant een enorme toeloop op.

Een nieuw element werd in 1908 ingevoerd door de eigenaar van Café De Lindeboom op de Heuvel. In een zaaltje gaf hij filmvoorstellingen tijdens de kermis en bleef dat daarna ook na de kermis doen. De stormachtige ontwikkeling van de filmvoorstellingen lokte regelgeving uit. In 1914 werd een gemeentelijke verordening van kracht die het vertonen van ‘lichtbeelden’ aan kinderen onder de 16 jaar verbood, met uitzondering van kinderfilms.

Met de opkomst van de vaste bioscoop verdween de reizende kermisbioscoop. Het fenomeen keerde in 1978 terug met Cinema 180, een tent waarin films over achtervolgingen en achtbaanritten werden vertoond. In 1985 werd op de Tilburgse kermis de driedimensionale film geïntroduceerd.

Zie ook

Tilburgse Kermis

Externe link

Tilburgse Kermis op Het Geheugen van Tilburg