Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Festival Mundial

Festival Mundial
Een optreden tijdens Festival Mundial op het terrein van Bosvreugd in 2003. Foto Jan Beerendonk, collectie Regionaal Archief Tilburg.

Festival Mundial is een jaarlijks, driedaagse interculturele muziekevenement in Tilburg. Het festival werd in 1988 voor het eerst georganiseerd in het Leijpark, toen nog als 'Derde Wereldfestival'. Vanaf 2013 is het festival verhuist naar de Tilburgse Spoorzone.

Opzet

Festival Mundial, dat in zijn soort een van de grootste is in de Benelux, kon altijd rekenen op grote namen, zoals Fela Kuti, King Sunny Adé, Manu Dibango, Anouk en Youssou N’Dour. In 2008 werd het evenement uitgebreid van twee naar drie dagen.

Het internationaal vermaarde, meerdaagse festival kent diverse nevenactiviteiten, zoals schoolprogramma’s, uitwisselingsprojecten en het kinderstraatfestival Via del Mondo. De organisatie is in handen van Mundial Productions.

Oprichting en groei

Het idee voor het festival kwam van Hans van Vugt, Dick Witte en Alex van Zundert. Zij waren destijds actief bij het COS (COS Brabant) en Novib.

Mundial werd mede een succes doordat het lange tijd gratis toegankelijk was, waardoor ook bewoners uit de volkswijken Jeruzalem, Fatima, Broekhoven en Groenewoud naar het Leijpark trokken. Bij de eerste editie waren er ruim 22.000 bezoekers en in de loop der tijd groeide dit aantal zelfs tot boven de 150.000.

Verhuizing naar Spoorzone

In 2013 werd het Festival voor het eerst in de Tilburgse Spoorzone georganiseerd. Volgens de organisatie werd het na 25 jaar in het Leijpark tijd voor verandering. In het terrein van 75 hectare in de binnenstad zag het festival een 'rauwe, stadse en avontuurlijke vibe'.

Externe link