Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Faes, Cornelia Antoinetta Maria

Cor Faes
Bidprentje Cornelia Antoinetta Maria Faes.jpg
Cor Faes
Volledige namen Cornelia Antoinetta Maria
Geboortedatum 25-12-1933
Geboorteplaats Gilze
Adres Steenakkerplein 2
Woonplaats Gilze
Overlijdensdatum 19-08-1943
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Omgekomen als gevolg van een bombardement in Hulten


Kun je het levensverhaal van dit oorlogsslachtoffer aanvullen? Of heb je een foto gevonden die we kunnen digitaliseren? Op de hoofdpagina van portaal Gilze en Rijen zie je hoe te reageren. Wij nemen graag contact met je op!

Faes, Cornelia Antoinetta Maria (geboren Gilze, 25-12-1933 – gestorven Tilburg, 19-08-1943), dochter van Wilhelmus Franciscus Faes (1897-1977) en Johanna Maria de Jong (1899-1939).

Bidprentje
Zes kinderen Faes uit het eerste huwelijk – Cor is het meest linkse meisje
Gezin Faes-de Jong; meest rechtse meisje met strik is Cor
Vlnr Broertjes Gerard, Theo, Johan en Henk Faes. Theo en Johan zijn de halfbroers van Cor




Achtergrond

Cor Faes en haar tweelingzusje Joanna waren kerstkindjes. Ze werden op 25 december 1933 in Gilze geboren als dochters van Wim Faes, slager en Johanna Maria de Jong, huisvrouw. Het gezin kreeg uit twee huwelijken in totaal elf kinderen, vijf meisjes en zes jongens.

De moeder van Cor was de eerste vrouw van Wim. Zij stierf op 39-jarige leeftijd en had samen met Wim acht kinderen, waarvan Cor en haar zusje als vijfde en zesde geboren waren. Van die acht kinderen stierven er twee rond hun eerste levensjaar, waaronder tweelingzusje Joanna.

Na het overlijden van zijn eerste vrouw hertrouwde vader Wim na twee jaar met Huberdina Maria van den Broek (1905-1964). Zij kregen samen nog drie zoons. Van deze drie halfbroertjes van Cor overleed de jongste, Petrus Paulus Maria, toen hij 1 jaar en 9 maanden oud was. Cor heeft dit broertje niet meer gekend. Hij werd geboren na haar overlijden.

Cor was toevallig in Hulten, toen het bombardement daar op 19 augustus 1943 losbarstte. Het kostte in totaal 23 mensen het leven, waaronder dat van de negenjarige Cor. Een verdrietig voorbeeld van op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats zijn.

Voor en na de oorlog woonde het gezin op het adres Steenakkerplein 2. Ze runden er een slagerij en een café. Kort na het overlijden van Cor in augustus 1943 evacueerden vader, moeder en kinderen naar Alphen, waar ze op twee plaatsen verbleven. Maar ook daar waren de gevechten hevig en daarom trokken ze verder naar Weelde. Na de oorlog keerden ze terug naar Gilze, waar ze hun huis gelukkig onbeschadigd aantroffen.

Gebeurtenis

Het hele verhaal over het bombardement in Hulten vind je achter deze link

Foute berekening van Amerikanen zorgt voor een drama in Hulten - 19 augustus 1943

‘Er werd thuis nooit over gesproken’

Theo Faes is één van de halfbroertjes van Cor. Hij was pas 1 jaar toen zij overleed. Zijn zus Riet vertelde hem wat er in Hulten gebeurde.

“Cor was met onze zusjes Riet en Dina in Tilburg geweest, waarschijnlijk bij tante nonneke. Ze waren aan de Rijksweg in Hulten bij Stad Parijs uit de bus gestapt om vandaaruit verder naar Gilze te lopen.” Maar zover zou het niet komen. Een hevig bombardement, bedoeld voor het vliegveld kwam op dat moment op Hulten terecht. “Riet en Dina zijn binnengevlucht bij Stad Parijs. Voordat Cor zover was, werd ze geraakt door een scherf. Zwaargewond was ze, haar hele rug kapot. Dina heeft een ziekenauto aangehouden en die heeft Cor naar het ziekenhuis in Tilburg gebracht. Ze is dezelfde dag nog overleden.”

“Er werd thuis nooit over gesproken. Pas zes jaar geleden heb ik van mijn zus Riet gehoord op welke manier Cor in Hulten om het leven gekomen is en hoe mijn zusjes thuis moesten gaan vertellen dat ze dood was.” Wel zongen Riet en Dina in zijn jeugd regelmatig een liedje dat herinnerde aan het oorlogsgebeuren. Een deel van de tekst kent Theo nog, sommige regels is hij vergeten. Het lied emotioneert hem nog steeds.

Als de zware bommenwerpers langs de hemelkoepel gaan

Dan blijft voor een kort momentje heel mijn leven stille staan

….

Zij komen nader het lijkt wel een storm op zee

….

Akelige klanken van de sirenes

Waarheen dat wist men niet

…..

Ik moest mijn vaderland ontvluchten

Het onbekende tegemoet

Maar de mensen hier in Turnhout

Hebben ons zo goed begroet

Maar we hopen na een poosje

Weer naar huis te kunnen gaan

Waar wij olijk en weer vrolijk

Blij weer kunnen gaan en staan

Vader Wim Faes
Tweede moeder Huberdina vd Broek
Moeder Johanna de Jong












Bronnen

  • Familieverhalen en -foto's - Met dank aan (halfbroer) Theo Faes
  • Overlijdensregister 1943 Gilze en Rijen, aktenummer 53 Regionaal archief Tilburg


Literatuur

  • Vijf jaar luchtfront – Het vliegveld Gilze-Rijen in de Tweede Wereldoorlog - deel 4


Externe links