Faculty Club

BalkTiu.jpg

Representatieve ruimte

Tot in de 21e eeuw beschikte de universiteit niet over geschikte, representatieve ruimtes om gasten te ontvangen, te lunchen of te dineren. Nu en dan werd de portrettenzaal voor dat doel ingericht, vaker werd uitgeweken naar de Auberge, het restaurant op loopafstand van de campus. In 2011 werd de Faculty Club opgeleverd, op de plek waar lang een bungalow had gestaan, bewoond door het toenmalige hoofd Post en bewaking. Het perceel bevindt zich aan de rand van het Warandebos, dat in het ontwerp van Harm Timmermans (Shift Architecture and Urbanism, Rotterdam), een prominente plek heeft gekregen: het is vanuit alle hoeken te zien en de achtergevel van glas biedt zelfs een panoramisch uitzicht op het bos.

Faculty club.jpg

Ontwerp

De vergunning voor de Faculty Club werd niet zonder slag of stoot verleend. Het Warandebos heeft een beschermde status en niet minder dan vijftien organisaties keerden zich tegen het plan. Maar een vergelijking tussen de oude bungalow en het ontwerp van Shift, met sedumdaken en een groene tuin, deed het protest verstommen. Het gebouw refereert in meerdere opzichten aan het Cobbenhagengebouw van Jos. Bedaux. Zo zijn in beide gevallen de vier gevels allemaal anders, en zijn glazen wanden gebruikt waardoor binnen- en buitenwereld in elkaar overlopen. Ook het gebruikte gevelmateriaal (muschelkalk) is hetzelfde, al zijn bij de Faculty Club de stenen in een moderner verband gemetseld. Binnenin is het gebouw strak en zakelijk. Het heeft niet de kloosterlijke uitstraling van het Cobbenhagengebouw. Door een teruggetrokken donkere plint lijkt het gebouw te zweven boven het maaiveld. Het gebouw kreeg de Nationale Staalprijs en won de prestigieuze Red Dot Design award.

Faciliteiten

De Faculty Club heeft twee vergaderzalen voor groepen van 4-30 personen, een gedeelte om te eten en een lounge met open haard. Het gebouw wordt veel gebruikt voor recepties (tot 180 personen), borrels en buffetten en voor de ontvangst van buitenlandse of zelfs koninklijke delegaties.