Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Factorium Tilburg

Factorium
Tilburgse Dans- en Muziekschool (vanaf 2004 Factorium) in december 1995. Jan Terpstra geeft een les didgeridoo. Foto Frans van Aarle, collectie Regionaal Archief Tilburg.

In 1869 besloot de gemeenteraad om een uit particulier initiatief ontstane muziekschool te subsidiëren. Dat gebeurde door het beschikbaar stellen van een lokaal en het betalen van het jaarsalaris van een muziekleraar. In 1908 richtte een aantal Tilburgse notabelen de Vereeniging Tilburgsche Muziekschool op en in dat jaar ging de Tilburgsche Muziekschool van start met 76 leerlingen. Henri Vastersavendts, organist van de parochie Heuvel, werd de eerste directeur. De voormalige weefschool aan de (Oude) Markt werd het eerste onderkomen. In 1913 verhuisde de school naar de Noordstraat, schuin tegenover het pand dat in 1923 de thuishaven werd. In 1949 startte de Tilburgse muziekschool met een balletopleiding, waarmee de basis werd gelegd voor de huidige Dansacademie (Kunstcluster). In 1954 stootte de RK Leergangen het conservatorium af, dat als Brabants Conservatorium fuseerde met de Tilburgse Muziekschool. Deze muziekschool werd ook gehuisvest aan de Bosscheweg (Tivolistraat). In 1968 vond er een wettelijk afgedwongen scheiding plaats tussen conservatorium en muziekschool. Toen in 1971 het conservatorium verhuisde naar het Cenakel, bleef de muziekschool achter in de Tivolistraat. Door de grote toestroom van nieuwe leerlingen werd het gebouw al snel te klein, maar het bleef jarenlang behelpen. In 1988 kreeg de muziekschool de beschikking over de voormalige textielfabriek van George Dröge (Goirkestraat) en heette sindsdien Tilburgse Dans- en Muziekschool. In 2004 werd de naam gewijzigd in Factorium Tilburg. Factorium biedt lessen, cursussen en workshops aan op het gebied van muziek (pop, jazz, wereldmuziek, licht en klassiek), dans en muziektheater (musical en kleinkunst). Bij Factorium zijn ook de muziekscholen van Oisterwijk en Goirle aangesloten. In 2009 betrok Factorium een nieuw gebouw (Factorium-nieuwbouw). In 2010 ontstond er een fusie met Theater Zaal 16 en De Muze.

Externe link