Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Färber-Marmor, Hinda

Hinda Färber-Marmor
Afbeelding gewenst
Volledige namen Hinda Marmor
Geboortedatum 11-03-1890
Geboorteplaats Chrzanow (PL)
Adres Poststraat 34
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Kalman Färber
Overlijdensdatum 28-05-1943
Plaats van overlijden Sobibor (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Marmor, Hinda (geb. Chrzanow (PL) 11-03-1890, gest. Sobibor (PL) 28-05-1943), hemdennaaister, dochter van Nicha Marcusz Marmor en N.N. Zij was getrouwd met Kalman Färber. Ze hadden geen kinderen.

Achtergrond

Hinda Marmor werd op 11 maart 1890 in Chrzanow (Polen) geboren als dochter van Nicha Marcusz Marmor en N.N. Zij was getrouwd met Kalman Färber, kleermaker. Het huwelijk bleef kinderloos.
Hinda Marmor vluchtte in 1934 met haar man naar Nederland. Op 25 augustus 1934 werden ze ingeschreven in Amsterdam, komende van Berlijn. Het Vluchtelingencomité (voor Joodse vluchtelingen) in Amsterdam wees het echtpaar Färber aan om door het Vluchtelingencomité in Tilburg onderhouden te worden. Op 15 februari 1938 vestigden ze zich in Tilburg, aan de Poststraat 34. De kosten voor het onderhoud van het echtpaar bedroegen 1200 gulden per jaar. Als voorwaarde werd gesteld dat de man van Hinda de synagoge regelmatig bezocht en in elk geval op vrijdagavond, zaterdagochtend en op feestdagen in de synagoge aanwezig was. In december 1940 verraste het Katholiek Kerstactie Comité Tilburg armlastige Joden in Tilburg - waaronder het echtpaar Färber – nog met een kerstgave.
Vanaf 23 april 1942 werkte de man van Hinda Färber-Marmor met toestemming van het Rijksarbeidsbureau in Den Haag als bode voor de Nederlands Israëlitische Gemeente in Tilburg.

Deportatie

De functie als bode vervulde de man van Hinda Marmor tot en met 31 maart 1943.[1] Op 9 april zijn zij beiden overgebracht naar Vught en vervolgens op 24 mei naar Westerbork. De dag daarop zijn ze naar Sobibor gedeporteerd, waar ze bij aankomst op 28 mei 1943 zijn vermoord. Hinda Marmor werd 53 jaar.

Gebeurtenis

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).

Externe links

Noten

  1. Dit was geen willekeurig gekozen datum. Op 29 maart 1943 verscheen een besluit van de hoogste vertegenwoordiger van de SS in Nederland, Hanns Albin Rauter, dat met ingang van 10 april 1943 de aanwezigheid van Joden in een aantal provincies - waaronder Noord-Brabant - verboden was. Joden die zich dan nog in de genoemde provincie ophielden, moesten overgebracht worden naar kamp Vught. Uitgezonderd waren leden van de Joodse Raad en gemengd gehuwde Joden.