Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Eycken & Zonen, N.V. Wollenstoffenfabriek H.

Deze fabriek is onderzocht door Kleijberg, Claudy

H. Eycken & Zonen N.V. Wollenstoffenfabriek
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Goirkestraat 177
Datum oprichting 1964
Datum opheffing 14 december 1970
Eigenaars / oprichters H. C. A. J. Janssens
Opvolging Geen
Familieverbanden Geen
Herkomst eigenaars / oprichters Tilburg
Herkomst vreemd kapitaal Onbekend
Innovatieve aspecten Geen
Reikwijdte van het bedrijf Onbekend


Algemene omschrijving

In 1963 werd de firma N.V. H. Eycken & Zn te Geldrop gesloten waarbij 70 ontslagen vielen. Slechts de weverij werd overgebracht naar Tilburg en voortgezet in de fabriek van Wollenstoffenfabriek De Rooij Van Dijk, Goirkestraat 177. Tot 14 december 1970 vond hier de productie plaats onder de handelsnaam H. Eycken & Zonen N.V. Wollenstoffenfabriek.

Geschiedenis

H. Eijken & Zonen werd opgericht in 1854 te Geldrop. Een stoomwolspinnerij, waar ook geverfd en geappreteerd werd. Aanvankelijk werkten hier 32 mensen, het geen opliep tot 85 in 1876. Het bedrijf brandde af in 1896 en werd herbouwd. Het hoogtepunt lag in het begin van de 20e eeuw, toen er meer dan 100 mensen werkten en er een nieuwe spinnerij en drogerij werd bijgebouwd.

Op 1 november 1957 trad H. C. A. J. Janssens als directeur in deze firma. Henricus Janssens is geboren te Tilburg en wonende te Nuenen. Een vennootschap tussen Paul Adriaan Maria Ghislain Mignot en H. Janssens waarvan laatstgenoemde enige aandeelhouder is. In 1959 werden de statuten gewijzigd. Het kapitaal van de n.v. bedroeg fl. 1.500.000,-- verdeeld in vijftien duizend aandelen à honderd gulden. Geplaatst en volgestort drie duizend aandelen. Procuratiehouder: Henricus Josephus Antonius Spijkers, chef de bureau en wonende te Tilburg.

Om tot lagere kosten te komen is H. Eijcken & Zonen een samenwerking aagegaan met Artrex, waartoe ook De Rooij van Dijk behoorden. De fabriek te Geldrop werd uiteindelijk gesloten en een gedeelte verhuisde naar Tilburg en ondergebracht in de fabriek van Van Rooij Van Dijk

Gezinskaart


Opmerkingen

In 1944 werd Artrex opgericht door Louis van Kimmenade te Aarle-Rixtel. Artrex bestond uit verschillende bedrijven die waren gaan samenwerken, wat tot lagere kosten moest leidde. Naast Eijcken en Zonen uit Geldrop behoorden Wijnand Janssens uit Oosterhout Wollenstoffenfabriek De Rooij Van Dijk en Elias-Eras in Tilburg tot deze Van Kimmenadegroep.

Bronnen

  • BHIC, Kamer van Koophandel Archief 404 A , Dossier Nr. 15596
  • Nieuwe Tilburgsche Courant
  • Staatscourant