Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Explosie V-1 Minister Talmastraat, 1 februari 1945

Explosie vliegende bom (V-1) Tilburg, Minister Talmastraat
Op 1 februari 1945 kwam een V-1 terecht in de Minister Talmastraat. De explosieve kracht van de bom zorgde voor grote schade aan de nabijgelegen Leoschool, waar Britse soldaten gehuisvest waren. Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg
Soort gebeurtenis Explosie V-1
Datum 01-02-1945
Plaats Tilburg
Straat Minister Talmastraat
Doden 22
Gewonden 84

De bevrijding van Tilburg op 27 oktober 1944 betekende niet dat het oorlogsgeweld voorbij was. De Duitsers konden dan verdreven zijn uit het Zuiden van Nederland, nog altijd sloegen zij toe, zij het op afstand. V-1 heette hun nieuwe wapen, in de volksmond al vlug herdoopt tot 'vliegende bommen'. De eerste passeerde al op 29 oktober de stad, de tweede werd vijf dagen later uit de lucht geschoten en kwam neer op de Heikantsebaan. Er vielen toen geen slachtoffers.

Achtergrond, 1 februari 1945

Op donderdagmiddag 1 februari 1945 werd de Minister Talmastraat om 12.40 uur getroffen door een neerstortende V-1. De gevolgen waren dramatisch: 22 doden, 6 zwaargewonden en 78 lichtgewonden. Negen woningen werden vernield en zeven zwaar beschadigd. De ramp ging de krachten van de Luchtbeschermingsdienst te boven. Een belangrijk deel van het reddingswerk werd dan ook verricht door de Militaire Geneeskundige Dienst van de in de stad gestationeerde Engelse militairen. Deze dienst, die de beschikking had over Rode Kruiswagens, zorgde voor de eerste hulp en het vervoer van doden en gewonden naar het Militair Hospitaal in de Elzenstraat en hielp ook mee bij de opruiming. Bijzonder zwaar werden getroffen de families Buster (Min. Talmastraat 44), Cuijpers (Min. Talmastraat 40), Ebbing (Min. Talmastraat 42), Van Gool (Min. Talmastraat 48) en Mutsaers (Min. Talmastraat 46).

Monument

Kort na de explosie is er ter herdenking aan de slachtoffers een plaquette geplaatst op het R.K. Kerkhof Goirke. Op 4 mei 2022 is er op dezelfde locatie een nieuw monument geplaatst.

Betrokkenen

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 141-144

Externe links

Noten