Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Evans, Frederick Charles

Frederick Charles Evans
FCE.jpg
Een foto van Frederick Charles Evans. Bron: Cheltenham Chronicle and Gloucestershire Graphic van 26 December 1942
Volledige namen Frederick Charles Evans
Geboortedatum 1917
Woonplaats Forest of Dean, Gloucestershire (GB)
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Renee Ina Clara Harris
Overlijdensdatum 28-08-1942
Plaats van overlijden Alphen
Bijzonderheden Sneuvelde bij een vliegtuigcrash nabij Alphen.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Het bericht van sneuvelen van Frederick.
Evans 4.jpg
Bron: Cheltenham Chronicle and Gloucestershire Graphic van 26 December 1942
Het graf van Frederick Charles Evans op de begraafplaats aan de Gilzerbaan.
Evans 1.jpg
foto: Mark de Weerd
Het monument in Charlton Kings.
Evans 2.jpg
Bron: www.IWM.org.uk
Zijn naam op het monument.
Evans 3.jpg
Bron: www.IWM.org.uk

Achtergrond

Frederick Charles Evans wordt geboren in het vierde kwartaal van 1916 in Cheltenham. Hij is de zoon van William Edward James Evans (geboren 1885, overleden 1959) en Sarah Jane Charlotte Maud Tuffley (geboren 3 december 1884, overleden 1952). Het gezin bestaat uit vader, moeder, twee zonen en drie dochters. Zijn schooltijd brengt hij door op de Charlton Kings school. Na zijn opleiding te hebben volbracht gaat hij bij de Gloster vliegtuigfabriek werken. In het derde kwartaal van 1940 trouwt Frederick met Clara Ina Renee Harris (geboren 16 februari 1920, overleden februari 2017) en in 1941 bevalt Clara van twee dochters, Emlyn J. en Jacqueline A. Helaas komt Emlyn al in haar eerste levensjaar te overlijden.

Diensttijd

In 1935 begon Frederick bij de Royal Air Force als monteur. Net na het uitbreken van de oorlog in 1939 laat hij zich omscholen tot piloot.

Gebeurtenis

28 augustus 1942. Het is zeer warm en helder weer. De wind is oostelijk. De Luchtbeschermingsdienst meldt om 13.50 een bosbrand noord-oost. De bosbrand blijkt veroorzaakt te zijn door het neerschieten van een Brits vliegtuig door een Duitse jager.

De bosbrandweer van Alphen is zeer snel ter plaatse, zodat een grote bosbrand voorkomen kan worden. Het vliegtuig brandt bijna geheel uit. Het toestel, een Vickers Supermarine Spitfire MK.1, was ingedeeld bij het 1. Photographic Reconnaissance Unit. Vermoedelijk was het vliegtuig onderweg om foto’s te maken van het vliegveld Gilze Rijen.

Graf en monument

Evans is begraven op de Algemene begraafplaats aan de Gilzerbaan te Tilburg, vak A, rij 1, graf 26. Grafschrift: AT THE GOING DOWN OF THE SUN AND IN THE MORNING WE WILL REMEMBER HIM. In Charlton Kings wordt Frederick herdacht op het oorlogsmonument.

Externe links