Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Europalaan (Tilburg)

Stadsdeel: West
Wijknaam: Het Zand
Datum besluit: B & W 25 juli 1958
Jaar: 1958



De weg lopende vanaf de Lage-Witsiebaan ten westen van de Beneluxlaan zuidwaarts tot de Wandelboslaan.


Europalaan.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

18320.jpg


De Europalaan in 1960.

Europa was in de Griekse mythologie een dochter van het Phoenicische koningspaar Agenor en Telephassa. De Griekse oppergod Zeus (> Zeusstraat), die de gedaante van een stier had aangenomen, schaakte haar en bracht haar naar Kreta. Europa baarde hem drie kinderen: Minos (> Minosstraat), Rhadamanthys en Sarpedon. Europa gaf haar naam aanvankelijk aan het land waar Zeus haar naar toe had gebracht, later ging de naam over op het gebied ten noorden en westen daarvan. De naam Europa is afgeleid van het Phoenicisch 'ereb', dat zonsondergang betekent. Europa wordt daarom ook wel het 'Avondland' genoemd.


Het huidige Europa is een werelddeel met een oppervlakte van ca. 10,4 miljoen vierkante kilometer waar ongeveer 730 miljoen mensen wonen. De val van 'de muur', het verdwijnen van het 'ijzeren gordijn' en het uiteenvallen van Joegoslavië hebben ertoe geleid dat het aantal Europese staten sinds 1989 sterk is toegenomen. Europa bestaat in 2007 uit de volgende 46 staten (hoofdsteden): Albanië (Tirana), Andorra (Andorra la Vella), België* (Brussel), Bosnië-Herzegovina (Sarajevo), Bulgarije* (Sofia), Cyprus* (Nicosia), Denemarken* (Kopenhagen), Duitsland* (Berlijn), Estland* (Tallinn), Finland* (Helsinki), Frankrijk* (Parijs), Griekenland* (Athene), Verenigd Koninkrijk* [Groot-Brittannië en Noord-Ierland] (Londen), Hongarije* (Boedepast), Ierland* (Dublin), Italië* (Rome), Kroatië (Zagreb), Letland* (Riga), Liechtenstein (Vaduz), Litouwen* (Vilnius), Luxemburg* (Luxemburg), Macedonië (Skopje), Malta* (Valletta), Moldavië (Chisinau), Monaco (Monaco-Ville), Montenegro (Podgorica), Nederland* (Amsterdam), Noorwegen (Oslo), Oekraïne (Kiev), Oostenrijk* (Wenen), Polen* (Warschau), Portugal* (Lissabon), Roemenië* (Boekarest), Rusland [excusief het Aziatische deel van de Russische Federatie] (Moskou), San Marino (San Marino), Servië (Belgrado), Slovenië* (Ljubljana), Spanje* (Madrid), Tsjechië* (Praag), Slowakije* (Bratislava), Turkije [exclusief het Aziatische deel] (Istanbul), Vaticaanstad, IJsland (Reykjavik), Wit-Rusland (Minsk), Zweden* (Stockholm) en Zwitserland (Bern).


In 1950 gaf de Franse minister Robert Schuman de aanzet tot een supranationale Europese organisatie die zou uitgroeien tot de huidige Europese Unie. De zes landen van het eerste uur waren Frankrijk, West-Duitsland, Italië, België, Nederland en Luxemburg. Samen vormden ze in 1952 de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). In 1957 werd het Verdrag van Rome ondertekend, waarbij de EEG (Europese Economische Gemeenschap) en Euratom ontstonden. In 1967 werden de EGKS, de EEG en Euratom samengevoegd tot de Europese Gemeenschap (EG). Pas in 1973 werd de EG uitgebreid tot negen landen door de toetreding van Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Tussen 1981 en 1995 kwamen er zes landen bij. Op 1 juni 2004 werd de EG uitgebreid met nog eens tien landen. Door de toetreding van Roemenië en Bulgarije op 1 januari 2007, kwam het totaal op 27 landen. De leden van de Europese Unie zijn met een * aangegeven. Als tegenhanger van de toenmalige EEG werd in 1960 de Europese Vrijhandels Associatie (EVA, in het Engels: EFTA) opgericht. Dit is een economisch samenwerkingsverband tussen Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland.

Ter bevordering van de Europese gedachte werd iedere gemeente door de minister van Binnenlandse Zaken op 20 december 1957 verzocht een plein, straat of gebouw de naam van Europa te geven.

De Dag van Europa wordt ieder jaar op 9 mei gevierd.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.