Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

H. Eras & Zonen

Onderzocht door Eras, George en ingevoerd door Wiki Seebregts Hans


H. Eras & Zonen
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Goirkestraat 27, Tilburg
Datum oprichting ?
Datum opheffing ?
Eigenaars / oprichters Hermanus Eras
Opvolging zonen en kleinzoon
Familieverbanden zie hiernaast
Herkomst eigenaars / oprichters Tilburg
Herkomst vreemd kapitaal ?
Innovatieve aspecten ?
Reikwijdte van het bedrijf ?

Algemene omschrijving

Deze wollenstoffenfabriek werd 1854 opgericht door kleermaker Hermanus Eras in de hoek van wat nu Goirkestraat en Van Hogendorpstraat heet. In 1860 werd hier de eerste stoomweverij met twee verdiepingen in gebruik genomen. In 1875 werd aan de Kapelstraat een fabrieksgebouw met vierenhalve bouwlaag gerealiseerd en later volgden diverse uitbreidingen. In 1921 had H. Eras & Zonen de grootste omvang bereikt. Het was lange tijd de grootste wollenstoffenfabriek van Tilburg met in 1876 reeds 510 arbeiders.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag het bedrijf twee jaar stil, maar in 1945 telde het weer 200 werknemers. Het topjaar was 1950 toen onder meer 70.000 dekens werden vervaardigd. In 1958 moest de directie desondanks als eerste traditionele Tilburgse textielfabriek de deuren sluiten. In 1957 had Eras Wollenstoffen- en Wollendekenfabrieken, dat toen nog 122 personeelsleden telde, het bedrijfscomplex al verkocht aan W. Schoenmakers & Zonen. Dit bedrijf stopte de productie in 1965, met 102 ontslagen als gevolg. De bedrijfspanden waren nadien in gebruik door diverse bedrijven. Sinds 2006 zijn enkele gebouwen van het oude fabriekscomplex geïntegreerd in nieuwbouw op de zogeheten Erasplaats.

Opvolging en familie verbanden

zonen:

kleinzoon:

Gezinskaart


Opmerkingen

Bronnen

Tilburg op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Externe link

H. Eras & Zonen op TilburgopdeKaart.nl