Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Eras-Janssen, N.V., H.

Deze fabriek is onderzocht door Baalen, Wim van


Eras-Janssen, N.V., H.
Eras-74.jpg
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek, inclusief spinnerij en weverij
Vestigingsadres Ringbaan Noord 199
Datum oprichting 14-12-1933
Datum opheffing 1957
Eigenaars / oprichters Henricus H.G.C. Eras en de zonen Joseph H.A.M. Eras en Johannes G.J.M. Eras.
Opvolging Overname door N.V. Lakenfabrieken v/h Firma E. Elias voortgezet onder de handelsnaam Elias-Eras.
Familieverbanden Henricus Eras was tot 1 juni 1933 directeur van H. Eras & Zn., maar begon daarna voor zichzelf.
Herkomst eigenaars / oprichters Tilburg
Herkomst vreemd kapitaal Aandelen in bezit van de oprichters.
Innovatieve aspecten o.a Wollen dekens onder de merknaam "Donzy Dekens", camelstoffen, tweeds, lodens, kamgaren- en strijkgarenstoffen, uniformen.
Reikwijdte van het bedrijf Nationaal en internationaalAlgemene omschrijving

076 Foto H. Eras-Janssen + 1e steenlegging.JPG

In 1933 verliet Henricus Eras het familiebedrijf Eras & Zn., H. om voor zichzelf en zijn twee zonen Joseph en Johannes een eigen fabriek in wollenstoffen te beginnen. De zonen worden benoemd tot directeur en vader Henricus is commissaris.

Deze afsplitsing van het oude familiebedrijf leidde in 1935 tot een rechtszaak tussen de twee firma's over het gebruik van de handelsnaam Eras-Janssen, die pas in hoger beroep door Eras-Janssen werd gewonnen. In 1935 werd ook een nieuwe fabriek aan de Ringbaan Noord 199 in gebruik genomen. Deze fabriek was niet alleen groot, maar gold in die tijd ook als modern en innovatief en was toonaangevend. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was de fabriek Eras-Janssen een tijd gesloten. In 1950 vond uitbreiding plaats met de bouw van een grote opbergloods voor wol naast de fabriek.
Eras-Janssen was rond 1950 één van de eerste bedrijven in Tilburg die een heftruck in gebruik had.
De fabriek exporteerde m.n. naar Duitsland, België en Frankrijk; incidenteel ook naar elders, b,v. Zuid-Korea.)


078 Eras-Janssen foto's bouw fabriek 1934.JPGDe neergang van de fabriek in de vijftiger jaren had meerdere oorzaken:
- De Korea-oorlog (1950-1953) leverde goede orders op voor de productie van blauwe uniformen voor de VN-macht, maar dit hield op na 1953.
- Eras-Janssen kocht ten tijde van de wolcrisis in 1951 grote voorraden tegen hoge prijzen in, maar toen de prijs daarna weer snel daalde, had dit een groot verlies tot gevolg voor de firma.
- Een legerorder mislukte doordat door een snijfout de dekens te kort afgesneden waren, die dan ook niet afgenomen werden.
- Het productiepakket was (te) breed, te weinig innovatief of te duur (herenstoffen). Het bedrijf was gevoelig voor de concurrentie uit Prato (Italië) en de wolprijzen in Zuid-Korea.
- Tenslotte was er door de jaren heen te weinig gereserveerd (te lage afschrijvingen), wat de firma financieel kwetsbaar maakte. Debet hieraan was met name de sluiting tijdens de oorlogsjaren.Gezinskaart

Eras Janssen, H.H.G.C. (Gezinskaart)

Opmerkingen

  • Bij de oprichting bedraagt het kapitaal der vennootschap hfl. 500.000,-, verdeeld in 12 prioriteitsaandelen van hfl. 1.000,- en 488 gewone aandelen van hfl. 1.000,-. Alle prioriteitsaandelen en 238 gewone aandelen zijn in handen van de drie oprichters.
  • De familie Eras behoorde tot de vooraanstaande Tilburgse textielfabrikanten. Ter illustratie: Op een overzicht uit 1906 van de 70 Tilburgers met de hoogste inkomens staan 7 leden van de familie Eras en de fabriek H. Eras & Zn. was in die periode de grootste wollenstoffenfabriek van Tilburg. De familie was ook prominent aanwezig in het sociale en maatschappelijke verkeer in Tilburg alsook in de rooms-katholieke kerk. De oudste zoon, J.A.H.M. Eras, directeur van Eras-Janssen, werd in 1937 gekozen als lid van de afd. Grootbedrijf van de KvK Tilburg.
    Meer informatie hierover is te vinden in de bijdrage over de N.V. H. Eras & Zn.
  • In de Nieuwe Tilburgsche Courant van 17-07-1935 staat bij de ingezonden stukken een bericht van de firma Eras-Janssen.
    “De uitspraak van het Kantongerecht Tilburg inzake de naamprocedure tussen N.V. Textielfabriek H. Eras-Janssen en N.V. Wollenstoffenfabriek H. Eras & Zonen, is in hoger beroep door de Arrondissementsrechtbank te Breda vernietigd, waardoor het bedrijf Eras-Janssen toch de boven genoemde handelsnaam mag voeren.”

Afbeeldingen

Donzen deken Eras Janssen.JPG

Bronnen