Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Emmen, Cornelis Martinus Adrianus

Cornelis Martinus Adrianus Emmen
Emmen.jpg
Volledige namen Cornelis Martinus Adrianus Emmen
Geboortedatum 07-12-1907
Geboorteplaats Hilvarenbeek
Adres Broekhovenseweg 232
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Maria Wilhelmina Ida Staps
Beroep draadmaker
Overlijdensdatum 03-04-1945
Plaats van overlijden Hamm (DE)
Bijzonderheden Overleden aan de gevolgen van een ziekte tijdens de arbeidsinzet in Duitsland.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Cornelis Martinus Adrianus Emmen (Geb. Hilvarenbeek 7-12-1907 gest. 3-4-1945 Hamm), draadmaker. Zoon van Cornelis Emmen (1863-1911) en Wilhelmina van der Meijs (1878-1929).

Achtergrond en jeugd

Cornelis Martinus Adrianus Emmen wordt op 7 december 1907 te Hilvarenbeek geboren als zoon van Cornelis Emmen , arbeider en Wilhelmina van der Meijs. Als Cornelis 4 jaar is overlijdt zijn vader. Enkele jaren later hertrouwt zijn moeder en verhuist Cornelis met haar naar Tilburg naar de Trouwlaan. Er worden nog 5 kinderen geboren. Maar dan overlijdt Cornelis zijn stiefvader in 1926 en zijn moeder in 1929. Daarna woont Cornelis in op verschillende adressen in. In 1938 trouwt Cornelis met Maria Wilhelmina Ida Staps (1913)

Arbeidsinzet in Duitsland

Cornelis wordt verplicht te gaan werken in Duitsland. Hij wordt geplaatst in Wuppertal bij G. & J. Jaeger GmbH, een fabriek waaronder lagers gemaakt werden. De gemiddelde werkweek in deze fabriek was 55-60 uur. Normaalgesproken waren de zaterdagmiddag en zondag vrij. Er werkten ruim 2000 arbeiders waarvan een groot deel buitenlandse tewerkgestelden Cornelis loopt dysenterie, een darminfectie, op. Een slechte hygiëne is vaak de oorzaak van verspreiding en mensen worden vaak ziek door het eten van besmet voedsel. Cornelis wordt opgenomen in het ziekenhuis in Hamm waar hij overlijdt.

Roomsch Leven 1 december 1945

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Gebeurtenis

Externe link