Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Elissen, Cornelis

Elissen, Cornelis
thumbs[
Geboortedatum 08-10-1906
Geboorteplaats Berkel-Enschot
Adres Spinnerijstraat 6
Woonplaats Goirle
Beroep kleermaker
Overlijdensdatum 05-10-1944
Plaats van overlijden Goirle
Bijzonderheden Getroffen door granaatscherf.

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ OPDAT WE ZE NIET VERGETEN.

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk alle Goirlese en Rielse slachtoffers van die tijd te herdenken.

Alle burger- en militaire slachtoffers van Goirle en Riel zijn personen die hier geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen. Hiermee worden bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, militairen en andere voorkomende oorlogssituaties.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgerbewoners. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen."

We willen door hier hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.

  • Cornelis is een van hen. Hij overleed op 37- jarige leeftijd.

Achtergrond

Cornelis Elissen is geboren in Berkel- Enschot op maandag 8 oktober 1906 in het gezin van Cornelis Elissen (* 1868 - † 1954)kleermaker en Huberdina van Vucht (* 1866 - † 1937). Beiden geboren te Moergestel. In dit gezin worden 3 zonen en 3 dochters geboren. Cornelis is de jongste van de 6 kinderen Elissen. De vader van Cornelis, hertrouwt op 71- jarige leeftijd in 1939, na het overlijden van zijn vrouw in 1937.

Op 23 mei 1938 treed Cornelis (zoon) zelf in Goirle in het huwelijk met Adriana Johanna Cornelia Trommelen.(*1913 Tilburg - †1987 Goirle). Zij gaan wonen in de Spinnerijstraat 6 in Goirle. Zij kregen een zoon in 1941. Dan komen die fatale dagen in oktober 1944, de dagen dat de oorlog ten einde zou lopen. Hierbij wordt Cornelis geraakt tijdens de beschietingen en komt te overlijden. Na de oorlog is zijn vrouw opnieuw in het huwelijk getreden met Josephus J. de Bree die in 1996 is overleden.

Gebeurtenis

(Fragmenten uit: "Goirle 1940-1945...)

Eind september 1944 kwam het bevrijdingsfront steeds dichter bij Goirle. Op 24 september werd Turnhout bevrijd, op 3 oktober Ravels en Weelde. De Duitsers reageerden met het aanrukken van verse troepen. Die werden gelegerd in het dorp en op Abcoven, van waaruit zij de Engelsen met artillerie bestookten. Op de oude trambaan ten zuiden van Goirle werden drie barricades opgericht en in de kerktoren kwam een Duitse observatiepost.

Goirle ligt onder vuur

Op 5 oktober begon de beschieting van Goirle. Met tussenpozen gingen de beschietingen gewoon door met grote materiële schade als gevolg. Hierbij is ook Cornelis geraakt. Hij werd naar het ziekenhuis in Tilburg vervoerd. Daar is Cornelis Elissen op 5 oktober 1944 overleden in de leeftijd van 37 jaar. Cornelis werd begraven op het kerkhof St. Jan te Goirle.

  • Vanaf 5 oktober tot en met de dag van de bevrijding van Goirle op 27 oktober 1944 kwamen in totaal 24 inwoners van Goirle om het leven tijdens de beschieting van het dorp.
1944m1005 Ovl.akte Elissen, Cornelis.jpg

Externe links

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van Wapenbroeders.