Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Elektrisch licht in Udenhout

Elektriciteitspaal
Elektriciteitspaal.jpg
Elektriciteitspaal in Molenhoefstraat

Met ingang van 1 januari 1922 trad het Gemeentelijk Elektriciteits Bedrijf (G.E.B.) in werking en kwam er elektrisch licht voor de kom van het dorp. In 1928 werd de G.E.B. overgenomen door de P.N.E.M., de Provinciale Noord-Brabantse Elektriciteits Maatschappij. Het kruispunt werd vanaf 1922 beheerst door een grote ijzeren elektriciteitsmast, die in 1946 werd gesloopt en die nog jaren dienst heeft gedaan als schutspaal voor schietvereniging Weerbaarheid aan de Schoorstraat. Vroeger was deze mast het trefpunt van opgeschoten hangjeugd, toen lummels genoemd. De paal werd lummelenpaal genoemd!

De elektriciteitsdraden hingen boven de grond aan keramische knoppen die boven in hoge palen waren bevestigd en waren van hout dit in tegenstelling tot de lummelenpaal.

Het zou nog tot 1953 duren voordat het hele buitengebied was voorzien van elektriciteit. In de bevrijdingsoptocht van 1946 reden de buurtschappen Den Ouwe Meulen en de Berkhoek mee met een klaagzang over het uitblijven van elektriciteit:

Wij komen uit het duister
Met heel veel oranjeluister
Maar zonder elektrisch licht
Hebben wij geen goed zicht

Zie ook