Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Edelsmid Mari van den Bersselaar

Edelsmid

Mari van den Bersselaar maakte op de ambachtsschool, aangespoord door een leraar, kennis met het vak van edelsmid. Op 15-jarige leeftijd ging hij werken bij de Tilburgse firma Kerksier, J. van de Biggelaar en J. Kloosterman, atelier voor kerkelijke edelsmeedkunst. Vervolgens bij Verbunt, eveneens te Tilburg. Het vak is nagenoeg geheel verdwenen.

Kerkelijke kunst

Mari van den Bersselaar had einde twintigste eeuw het enige bedrijf in Nederland dat zich in hoofdzaak bezig houdt met het vervaardigen van monstransen, kelken, cibories, doopvonten en tabernakelkasten. Hij genoot landelijke bekendheid. Er draaide een film over hem en zijn vak in het Rotterdams museum Boymans van Beuningen.

Bijzondere opdrachten

Hij mocht bij het zilveren huwelijk van Koningin Beatrix en prins Claus de zilveren relatiegeschenken leveren. Het keizerschild van het Udenhoutse gilde St.-Antonius en St.-Sebastiaan is van zijn hand.

Van industrieterrein naar Groenstraat

Lange tijd was het bedrijf gevestigd op het industrieterrein en telde 15 werknemers. Met de teloorgang van het Rijke Roomse Leven viel ook de productie van ‘kerkwerk’ sterk terug. Het bedrijf moest noodgedwongen de bakens verzetten en inkrimpen. Het bedrijf was later gevestigd vooraan in de Groenstraat. Mari blijft de pastoors en de nonnetjes van dienst, daarin bijgestaan door de edelsmeden Jan Felen, al meer dan 30 jaar in dienst, en Henri Hoogaars, 13 jaar in het bedrijf werkzaam. Zo nu en dan laat de kunstenaar zich verleiden tot het ontwerpen van eigen creaties, die grif van de hand gaan.