Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

ETAG

ETAG
Firma H.J. de Groot, de eerste Tilburgsche Auto Garage, aan de Stationsstraat 12 in Tilburg. Foto Schmidlin, collectie Regionaal Archief Tilburg.

In 1896 begon Michiel de Groot onder de naam Eerste Tilburgse Automobiel Garage (ETAG) M.J. de Groot in de vroegere Prinses Sophiastraat met de handel in voornamelijk Franse rijwielen en motorfietsen. Vanaf 1903 was hij de eerste in Nederland die Amerikaanse en Engelse automerken als Chevrolette, Cadillac en Vauxhall importeerde. Vanaf dat jaar verkocht hij ook vrachtwagens. Het alsmaar groeiende bedrijf verwierf in de loop der tijd grote stukken grond in de vierhoek Spoorlaan, Langestraat, Poststraat en Spoorlaan. Hier werden tussen 1902 en 1948 magazijnen, werkplaatsen en showrooms gevestigd. In de jaren tien kwam Michiels zoon Hein in de zaak. In 1924 nam ETAG de eerste takelwagen in gebruik. In 1937 opende het bedrijf een benzine- en servicestation aan de Bredaseweg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest ETAG reparaties verrichten voor de Duitsers, waarmee gedwongen Arbeitseinsatz werd voorkomen. In 1947 werd nog een nieuwe garage aan de Spoorlaan gebouwd. Vanaf 1951 vormden Hein en zijn zonen Michel en Ad de directie. Zij breidden ETAG uit met garagepanden en benzinestations op diverse locaties in Tilburg. Het assortiment automerken werd sterk uitgebreid. In 1967 verhuisde ETAG naar nieuwbouw aan de Lage Witsiebaan. Het bedrijf ging in 1980 failliet. In 2007 werd de bedrijfshistorie van ETAG in boekvorm vastgelegd door Hein en Pieter de Groot.