Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Duvelhok

Dit rijksmonument in Sint Josephstraat 133 werd in 1862 gebouwd als katoenspinnerij voor de firma Deen. Omstreeks 1880 vestigde Constant Lombarts hier een wollenstoffenfabriek, die hij in 1896 verkocht aan Louis de Wijs. Vanaf 1911 was het een dependance van BeKa en werd het gebruikt als plek waar ruwe wol werd ontward, schoongemaakt en met smoutolie behandeld. Omdat dit werk bekendstond als ‘duivelen’ en omdat de arbeiders er nogal smerig uitzagen, werden ze ook wel ‘duvel’ genoemd.

In 1969 begonnen Hans Claesen, Ad Willemen, Hans van Zummeren en Theo Mols in het gebouw een werkcentrum voor beeldende kunst, waarmee ze in 1968 bij Terra Nova waren gestart. Het Duvelhok werd in 1974 onderdeel van de nieuwe Stichting Musische Vorming (SMV) (Tilburgse Kunststichting (TKS)). In 1983 werd de SMV eigenaar van het gebouw. Die liet het in 1984 restaureren, waarbij ook een nieuwe schoorsteen werd opgemetseld. Op 31 augustus 1984 werd het Duvelhok heropend door koningin Beatrix. Ondanks het feit dat het Duvelhok een goed bezochte cursusplaats was, ging ook hier het licht uit bij het faillissement van de TKS (2004). Sindsdien werd het gebouw gebruikt als atelier- en expositieruimte. Ook was de stichting Raakveld (zie Zjef Naaijkens) er gevestigd. In 2006 werd op de schoorsteen een kunstzinnige vlam geplaatst van Rob Birza. Begin 2014 werd het Duvelhok aangekocht door cabaretière Karin Bruers en Kees Cools.