Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dungen, Nicolaas van den

Nico van den Dungen
Afbeelding gewenst
Volledige namen Nicolaas van den Dungen
Geboortedatum 20-03-1924
Geboorteplaats Breda
Adres Ruisvoornstraat 27
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 13-01-1945
Plaats van overlijden Neuengamme (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Nicolaas (Nico) van den Dungen (Geb. Breda 20-3-1924 – gest. Neuengamme (DE) 13-1-1945), zoon van Antonius Henricus van den Dungen (1886-1939), koopman, en Johanna Damen (1891-1965). Hij overlijdt op 13-01-1945 in concentratiekamp Neuengamme. Nico was niet getrouwd.

Achtergrond en jeugd

Nicolaas van den Dungen wordt op 20 maart 1924 te Breda geboren als zoon van koopman Antonius Henricus van den Dungen en Johanna Damen. Het gezin Van den Dungen bestond uit negen kinderen, vier meisjes en vijf jongens. Het gezin verhuist in 1930 vanuit Den Bosch naar het woonwagenkamp aan de Bosscheweg in Tilburg. In '33 verhuizen ze weer naar Den Bosch om in 1939 weer terug te keren naar Tilburg.

Arbeidsinzet in Duitsland

Nico wordt op 27 augustus in Tilburg gearresteerd vanwege het ontduiken van de arbeidsinzet. Op 1 september 1944 wordt hij ingeschreven in Kamp Amersfoort. Op 8 september 1944 wordt hij op transport gesteld richting Duitsland. Op deze dag vertrekt er een groot transport gevangen naar concentratiekamp Neuengamme. Ook zijn broer Johannes is op dit transport.

Dit kamp is berucht om de zware arbeid en mishandeling. Daarnaast lijden de gevangenen aan ondervoeding en is er slechte hygiëne en gebrekkige medische zorg. Op 13 januari overlijdt Nico aan de ontberingen. Hij wordt herdacht in het gedenkboek van Concentratiekamp Neuengamme te Hamburg.

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet

Gebeurtenis

Externe link