Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dungen, Johannes van den

Johannes van den Dungen
Afbeelding gewenst
Volledige namen Johannes van den Dungen
Geboortedatum 04-11-1922
Geboorteplaats ‘s-Hertogenbosch
Adres Ruisvoornstraat 27
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 20-05-1945
Plaats van overlijden Sandbostel (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Johannes van den Dungen (Geb. ’s-Hertogenbosch 4-11-1922– gest. Sandbostel 20-5-1945), zoon van Antonius Henricus van den Dungen (1886-1939), koopman, en Johanna Damen (1891-1965). Hij overleed op 11-4-1922 in Sandbostel. Johannes was niet getrouwd.

Achtergrond en jeugd

Johannes van den Dungen wordt op 4 november 1922 te ‘s-Hertogenbosch geboren als zoon van koopman Antonius Henricus van den Dungen en Johanna Damen. Het gezin Van den Dungen bestond uit negen kinderen, vier meisjes en vijf jongens. Het gezin verhuist in 1930 vanuit Den Bosch naar het woonwagenkamp aan de Bosscheweg in Tilburg. In '33 verhuizen ze weer naar Den Bosch om in 1939 weer terug te keren naar Tilburg.

Arbeidsinzet in Duitsland

Johannes werd in Tilburg op 27 augustus 1943 en later op 2 augustus 1944 gearresteerd in het kader van de arbeidsinzet. Op 4 augustus 1944 wordt Johannes ingeschreven in kamp Amersfoort. Op 8 september 1944 wordt hij op transport gesteld richting Duitsland. Op deze dag vertrekt er een groot transport gevangen naar concentratiekamp Neuengamme. Zijn broer Nico zit op hetzelfde transport.

Als de geallieerden naderen wordt kamp Neuengamme ontruimd en worden bijna 10.000 gevangenen naar kamp Sandbostel gestuurd. Tijdens de treinreizen en voettochten zijn er duizenden gevangenen omgekomen. Maar ook in het kamp is de situatie verschrikkelijk. Er was een gebrek aan eten, medische zorg en te weinig ruimte voor alle gevangenen. Tot overmaat van ramp breekt er ook nog een tyfusepidemie uit. Dit is Johannes fataal geworden.

Johannes is herbegraven op het Nationaal Ereveld Loenen.

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Gebeurtenis

Externe links

Johannes van den Dungen op Oorlogsbronnen