Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dun, Hubertus Maria Cornelis van

Huub van Dun
Bron:Oorlogsgravenstichting
Volledige namen Hubertus Maria Cornelis van Dun
Geboortedatum 12-10-1904
Geboorteplaats Tilburg
Adres Fabriekstraat 2
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Stoker
Overlijdensdatum 12-05-1940
Plaats van overlijden Zeemansgraf

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Hubertus Maria Cornelis van Dun (Tilburg 12-10-1904 – Noordzee 12-05-1940), stoker op de kleine vaart. Zoon van Hubertus Maria van Dun (1875-1935) Bernardina Hendrika de Pont (1876-1948).

Achtergrond en jeugd

Hubertus Maria Cornelis van Dun wordt op 12 oktober 1904 te Tilburg geboren als zoon van Hubertus Maria van Dun , smid en Bernardina Hendrika de Pont. In het grote gezin met 9 kinderen is Hubertus de vierde in de rij. Hij heeft een broer en 7 zussen. Hij verlaat Tilburg al op jonge leeftijd als hij in 1914 geplaatst wordt op het Instituut H. Nicolaas van Poppel, een internaat van de Fraters van Tilburg in Oss. In 1918 woont Hubertus een maand thuis om daarna te verhuizen naar het Tilburgse Huize Nazareth wat ook gerund wordt door de Fraters van Tilburg. In 1924 vertrekt hij naar Rotterdam. In 1926 verhuist hij vanuit Rotterdam naar Den Helder om aan boord te gaan van de H.M.”van Speijk” als stoker 2e klas bij de Marine. Later wordt hij stoker op de grote vaart. Tijdens zijn lange zeereizen ontvangt de familie maar af en toe een teken van leven. Dit blijft ook als hij wat dichter bij huis aanmonstert op de S.S. Hada County, een Noors koopvaardijschip.

Gebeurtenis

Op 12 mei 1940 vaart het schip van Le Havre naar Port Talbot (V.K.). Hubertus wordt om 5 uur in de middag aan dek gezien maar bij aflossing van de wacht om 8 uur ’s avonds wordt Hubertus vermist. Hij is over boord geslagen. Het schip heeft gedurende de dag regelmatig van koers gewisseld omdat het gevolgd werd. Duitse jagers en duikbommenwerpers bestookten regelmatig schepen voor de kust van Engeland, in het Kanaal en in het Nauw van Calais. Het vermoeden bestaat dat Huub geraakt is door vijandelijk vuur en overboord geslagen is.

S.S.Hada County Bron:www.warsailors.com


Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Bronnen