Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Drukkerij N. Luijten

Drukkerij N. Luijten
Helemaal rechts de drukkerij van Luijten, ca. 1900.

Norbertus (Bartje) Luijten (1838-1895) ging naar het Jongensweeshuis van de Fraters van Tilburg en vervolgens naar de Drukkerij van het RK Jongensweeshuis. In 1865 startte hij een eigen drukkerij in de Zomerstraat. In 1871 verhuisde hij naar de Comediestraat (Willem II-straat), waar hij ook een boekhandel begon.

In 1865 verscheen bij Drukkerij/Boekhandel Bergmans de eerste katholieke krant, het Weekblad van Tilburg. Dit was een tegenhanger van de onafhankelijke krant De Tilburger Bode. De krant werd in eerste instantie in Den Bosch gedrukt, maar werd vanaf juli 1866 onder invloed van de Tilburgse geestelijkheid en mgr. Joannes Zwijsen, door Luijten gedrukt.

In 1869 werd het Weekblad van Tilburg omgezet in de Tilburgsche Courant. In 1931 werd de ‘krant van Luijten’ verkocht aan de firma van Antoine Arts. Luijten was ook een handelsdrukkerij, een boek- en papierhandel en een advertentiebureau voor binnen- en buitenlandse kranten.