Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Draaierij en zadelmakerij

Media Not found

Gebouw 88 en Gebouw 79 op de voormalige NS-werkplaats bestaan beide voor een deel uit de oorspronkelijke draaierij uit 1868. In 1913 werd een gedeelte van de draaierij, toen in gebruik als houtzagerij, omgebouwd tot zadelmakerij. Dat gebouw heet nu Gebouw 88. De getoogde vensters en gietijzeren raamkozijnen onder een zadeldak zijn anno nu nog intact.

Rol binnen de werkplaats

Uit tekeningen die dateren van 1913 blijkt dat de oorspronkelijke draaierij grondig verbouwd is. De houtzagerij, destijds een onderdeel van de draaierij, werd ontmanteld en verhoogd met twee verdiepingen.

De begane grond bleef uiteindelijk houtzagerij, de twee verdiepingen gingen dienstdoen als zadelmakerij. Er kwamen buitentrappen en een hijsinrichting bij. Uit de zadelmakerij kwamen de leren producten, zoals de bekleding van zitbanken en buffers. Buffers waren de leren stootkussens gevuld met paardenhaar die dienden als schokdempers tussen wagons en locomotieven.

Tegelijk met de verbouwing van de draaierij werd elders op het terrein gezorgd voor betere arbeidsomstandigheden, zoals een betere ventilatie van de smederij en lichtkappen in de locomotiefloodsen.

In 1976 ging de zolderverdieping van de voormalige zadelmakerij dienstdoen als kantoorruimte. Na het jaar 2005 is Gebouw 88 nog een magneetremherstelplaats geweest.

Huidig gebruik

Net als vroeger vindt er nu nog een veelheid aan verschillende activiteiten plaats. In Gebouw 88 is tegenwoordig ‘Midpoint Center For Social Innovation’ gevestigd. Het heeft een oppervlakte van 500 vierkante meter. Er zijn werkruimten te huur, er werken kleine zelfstandigen en er is een zee aan mogelijkheden als het gaat om evenementen, diners en presentaties.

Zie ook

Bronnen

  • Oud-medewerker van de NS-werkplaats Hans Clijsen.
  • ‘Tilburgse Spoorzone’ – Cultuurhistorische verkenning: Bilan, Tilburg, 2004.
  • ‘Centrale Spoorwegwerkplaats Tilburg’ – Bouwhistorisch onderzoek: Boei, Hoevelaken, 2008.
  • ‘Nedtrain Tilburg 1868-2003’ – Geschiedenis van de spoorwegwerkplaats D’n Atelier: Henk van Doremalen en Martin van Broekhoven, Tilburg, 2003.