Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dooren en Dams, Van

Deze fabriek is onderzocht door Eras, George en bewerkt en ingevoerd door Wiki Seebregts Hans


Dooren en Dams, Van
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Korvel 8, later Korvelplein 8
Datum oprichting 1783
Datum opheffing 1972
Eigenaars / oprichters Martinus van Dooren en zijn zwager Gerardus Dams
Opvolging Pieter en Ludovicus van Dooren (zonen Martinus) én Gerardus Dams
Familieverbanden Martinus was gehuwd met de zus van medeoprichter Gerardus.
Innovatieve aspecten In 1809 was het de eerste fabriek met een spinmachine van Cockerill uit Verviers, aangedreven door een rosmolen.

Algemene omschrijving

In 1783 trouwde Martinus van Dooren met Adriana Dams, waarmee de grondslag werd gelegd voor de textielfirma Van Dooren & Dams.

In 1783 richtte hij met zijn zwager en compagnon Gerardus Dams de firma M.C. van Dooren & Co op aan de Nieuwendijk (Bisschop Zwijsenstraat). Hier beschikte men in 1809 als eerste in Tilburg over spinnerijmachines die werden aangedreven door paarden. Het was de eerste fabriek met een spinmachine van Cockerill uit Verviers, aangedreven door een rosmolen. Na Martinus’ dood in 1811 werd de zaak voortgezet door zijn zonen Pieter en Ludovicus én Gerardus Dams. Gerardus Dams overleed in 1817 en omdat hij geen mannelijke erfgenamen had, verdween deze familie uit het bedrijf. De beide broers besloten tot een modernisering van het bedrijf. Besloten werd om de oude windvolmolen op de Hoeven te slopen en schaften nog 3 spinmachines met een paardencarousel aan. In 1821 overleed Louis en bleef Adriana van Dooren-Dams als eigenaresse en haar zoon Pieter als directeur over. Van 1811 tot 1826 was de leiding in handen van Pieter. De jaren 1824-1826 vormen een belangrijke overgangsperiode. In 1824 trok Dams zich totaal terug uit de firma. 1824 was de firma Van Dooren & Dams de derde grote wollenstoffenfabriek, gerekend naar de productie-capaciteit van Tilburg.

Ergens in 1825 viel het besluit in de familie Van Dooren dat Pieter zelfstandig een lakenvolderij en wolspinnerij op Broekhoven zou gaan oprichten. Pieter trad uit de firma en startte zelfstandig de Wolspinnerij Pieter van Dooren die bestaan heeft van 1925 tot 1975. In 1826 viel het beheer van Van Dooren & Dams aan zijn moeder, die haar zoon Hendrik de procuratie over de wollenstoffenfabriek verleende. Na 1826 was de voortrekkersrol van de firma verdwenen, Hendrik van Dooren voerde een voorzichtig beleid en schakelde pas in 1850 over op stoomkracht. De fabriek groeide uit tot één der grootste Tilburgse textielbedrijven, en in 1860 werd een villa bij het complex gebouwd. In 1871 werd Van Dooren & Dams verplaatst naar Korvel (Korvelplein) waar het de bedrijfspanden en het machinepark van J.N. Diepen & Co (Gebroeders Diepen) overnam. Het complex kreeg in de loop der tijd diverse uitbreidingen De firma begon onder leiding van Adolphe van Dooren weer dynamiek te krijgen uitbouw o.a. van de weverij en kamgarenspinnerij in een groot nieuw fabriekspand. In 1895 stonden Henri en Emile aan de leiding. In 1920 werd het machinepark van de kamgarenspinnerij vernieuwd. In 1930 werd het Van Dooren & Dams' Textielfabrieken N.V. Ook na de WO II werd er behoorlijk geinvesteerd om de fabricage technisch en bedrijfseconomisch up to date te houden. Van Dooren & Dams had altijd grote overheidsorders, zoals uniformstoffen voor het (koloniale) leger en postbodes. Hierdoor kon het bedrijf ook in moeilijke (cri v/h A. Pesserssis-)jaren overleven. Maar in de jaren zestig kwam ook hier de concurrentie uit de lage-lonenlanden hard aan. In 1958, concentratie in Brabant van verkoopactiviteiten: Beumer en Rubens wordt alleen vertegenwoordiger van de Helmondse Textielmaatschappij, Van Dooren & Dams Tilburg en N.V. wollenstoffenindustrie. n 1960 werd een reorganisatie doorgevoerd waarbij 60 weekloners en 19 maandloners werden ontslagen, overeenkomend met 25% van het personeel. Directeur H.B.M. van Spaendonck treed af.

Overgebleven directeur Harry van Dooren (*1924) en commissaris H.A.M.E. van Dooren benoemen H.Th. van Kampen tot directeur onder behoud van zijn oude functie, directeur van de exportmaatschappij de N.V. Nederlandse Wollenstoffen Maatschappij N.W.S. In 1962 draaide het bedrijf in de plus meet een eenzijdig pakket Tweeds. Er werd gesproken over een fusie met Spandon. Het deed voordien loonweefwerk voor Spandon. Door de mode wisseling viel de markt voor Tweeds weg. 1971 ontslag voor 19 mannen en 4 vrouwen. 1 juli 1972 werd surseance aangevraagd en 17 november 1972 failliet verklaard.

Een van de oorzaken van de sluiting van Van Doorens & Dams, 65 tot 70% exporteerde, was de unfaire concurrentievervalsing van de Italiaanse Textielfabrieken Dit witte pand aan het Korvelplein werd aangemerkt als rijksmonument en biedt nu onderdak aan een apotheek.

Gezinskaarten

Opmerkingen

 • Ondertekenaar van de petitie aan de politiek d.d. 30 juni 1883 over het behoud van tarieven tegen dumpen van de overproductie in het buitenland op de Nederlandse markt.
 • De gebouwen en grond werden 13 maart 1973 gekocht door de gemeente Tilburg voor Fl. 1.650.000,=
 • Eind 1972 doet Jan Verschuuren (zoon van directeur) de ontmanteling van het bedrijf.
 • Het machine-park bij liquidatie omvatte: Weverij: 36 Snoecks Spoelloos, 16 Crompton Automaten, Spinnerij: 6 assortimenten in goede staat,Twernerij: speciaal efect twijnmachines, Ververij: goede appretuurmachines en machines voor stuk- en vlokververij.
 • Samenwerking in 1830; Van Dooren & Dams, P.H. Vreede, Diepen Jellinghaus & Cie, en Bogaers & Znn leveren samen 4000 lakens voor Armee en Marine, waarvan 500 in diverse kleuren aan de Kolonieen, China en Japan (Van Heidorp tot Industriestad)

Tilburg op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Het Geheugen van Tilburg

Stamboom

Stamboom Martinus van Dooren.jpg

Bronnen

 • Wolspinnerij Pieter van Dooren 1826-1975 door Dr.H.A. Muntjewerff, pag 108-112
 • In de Schijff achter de Dorenboom door Lucas van Dijk
 • Texpress 23 VII 1958, 6 II 1960, 24 juni 1972, 24 juni 1978
 • BHIC Handelsregister - Kamer van Koophandel dossier 951 en 3856
 • Regionaal Archief Tilburg
 • Hinderwetvergunning; 14-07-1826 en 17-09-1850