Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dongen - van Riel, Cornelia van

Corrie van Dongen-van Riel
Bidprentje cornelia v.dongen-v.riel.jpg
Corrie van Dongen-van Riel
Volledige namen Cornelia
Geboortedatum 22-11-1878
Geboorteplaats Bavel
Adres Hulteneindsestraat 1
Woonplaats Hulten
Burgerlijke staat gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Petrus van Dongen
Beroep landbouwer
Overlijdensdatum 19-08-1943
Plaats van overlijden Hulten
Bijzonderheden Omgekomen bij een bombardement


Kun je het levensverhaal van dit oorlogsslachtoffer aanvullen? Of heb je een foto gevonden die we kunnen digitaliseren? Op de hoofdpagina van portaal Gilze en Rijen zie je hoe te reageren. Wij nemen graag contact met je op!

Dongen-van Riel, Cornelia van (geboren Ginneken en Bavel, 22-11-1878 – gestorven Hulten, 19-08-1943), dochter van Hendrik Adrianus van Riel (1847-1922) en Lucia Vlamings (1854-1931). Trouwde op 5 mei 1904 in Teteringen met Petrus van Dongen (1879-1944). Uit dit huwelijk werden 5 kinderen geboren.

Graf van Corrie van Dongen - van Riel op het kerkhof in Hulten

Achtergrond

Corrie van Dongen – van Riel werd op 22 november 1878 geboren in Bavel (het bidprentje geeft abusievelijk 1874 aan). Corrie was de dochter van Hendrik Adrianus van Riel en Lucia Vlamings. Hendrik was arbeider van beroep en Lucia runde het huishouden. Corrie was het oudste kind uit het gezin van zes; vier meisjes en twee jongens. Corrie trouwde op 5 mei 1904 in Teteringen met Petrus (Piet) van Dongen. Piet was bierbrouwersknecht van beroep, later landbouwer. Tot hun huwelijk werkte Corrie als dienstbode, daarna als huisvrouw. Tussen 1905 en 1915 kregen ze vijf kinderen, vier meisjes en één jongen. Het laatste kindje, een meisje, overleed binnen een halfjaar.

De huwelijksakte van Corrie van Riel en Piet van Dongen - 5 mei 1904 in Teteringen

Corrie en Piet hebben op meerdere plekken gewoond. In 1924 verhuisden ze vanuit Teteringen naar de Dongenseweg in Rijen (toen B6b); de moeder van Corrie en de vader van Piet woonden bij hen in. In 1929 vertrokken ze naar Chaam en in 1931 gingen ze weer terug naar Gilze en Rijen. Waarschijnlijk naar de Rijksweg in Hulten (toen D45). Zeker is dat ze op enig moment bij het gezin van hun tweede dochter Adriana en Cees Michielsen introkken op het adres Hulteneindsestraat 1 in Hulten (toen D27), die daar sinds hun huwelijk in 1939 woonden. Het bombardement van 19 augustus 1943 maakte hier een abrupt einde aan. Oma Corrie vond de dood, samen met haar drie jonge kleinkinderen Corrie, Pietje en Fransje. Echtgenoot Piet overleefde het bombardement, maar stierf na negen maanden aan een hartstilstand. Waarschijnlijk kon hij het gebeurde niet goed verwerken.


Gebeurtenis

Hoe oma Corrie en haar kleinkinderen om het leven kwamen? Het gebeurde rond melktijd. Schoonzoon Cees was melken in 't Broek, dochter Adriana was thuis met de kinderen en haar ouders. Toen het alarm voor een luchtaanval afging, probeerde oma de drie kindjes in veiligheid te brengen door over de akker naar de schuilkelder van buurman Van Dongen te vluchten. Maar op het veld werden ze geraakt en kwamen om. Amerikaanse bommenwerpers hadden Vliegveld Gilze-Rijen voor ogen, maar door een foute berekening kwamen de bommen in Hulten terecht. Het hele verhaal over dit bombardement vind je achter deze link

Foute berekening van Amerikanen zorgt voor een drama in Hulten - 19 augustus 1943

Oma en de kleinkinderen Corrie en Pietje waren op slag dood. Fransje overleed een uur later, om 20.00 uur, in het ziekenhuis in Tilburg. Toen schoonzoon Cees, gealarmeerd door het bombardement, thuis aankwam, stond de boerderij (achter Stad Parijs) in lichterlaaie. Het gezin ging tijdelijk in een woonwagen bij Wouters wonen, aan de Hultenseweg (tegenover Stad Parijs). Daar konden ze ook het vee onderbrengen; een deel daarvan was gespaard gebleven. Hun boerderij was (net als drie andere Hultense boerderijen) totaal vernield. Alles was weg. Ook de foto’s van opa en oma. In totaal kwamen bij dit bombardement 23 mensen om, waarvan zeventien inwoners van Hulten. Deze zeventien slachtoffers werden op maandag 23 augustus gezamenlijk begraven op het kerkhof in Hulten. Daar is nog steeds het oorspronkelijke graf van Corrie van Dongen te vinden, naast het graf van haar drie kleinkindjes.

Voorkant bidprentje Corrie van Dongen-van Riel


Het bidprentje van Piet van Dongen

Bronnen en Literatuur

  • Familieverhalen en -foto's - Met dank aan (kleinzonen) Piet Michielsen en Piet van Dongen
  • Regionaal Archief Tilburg, Bevolkingsregister en Overlijdensregister Gilze en Rijen
  • Brabants Historisch Informatiecentrum, huwelijksregister Teteringen
  • Hout, J.P. van den. e.a. Vijf jaar luchtfront – Het vliegveld Gilze-Rijen in de Tweede Wereldoorlog - deel IV. Uitgave Heemkring Molenheide, 1987

Externe links