Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dolle Dinsdag in Udenhout

Bijna drie maanden na D-Day, op 25 augustus werd Parijs bevrijd. Na de bevrijding van de Franse hoofdstad werd ook de rest van Frankrijk in snel tempo op de Duitsers veroverd. Het kon niet op, zo snel ging het. Er leefde een opvatting bij de geallieerden dat de overwinning op het Derde Rijk binnen handbereik lag. Montgommery maakte plannen dat voor de winter alle bruggen over de Rijn in geallieerde handen zouden zijn. Op 29 augustus begon de bevrijding van België. Op 3 september werd Rijssel bevrijd, op 4 september Brussel en Antwerpen, op 6 september Gent, op 12 september Brugge. Maastricht mocht profiteren van de bevrijding van België, en werd bevrijd op 14 september. De geallieerden vestigden hun hoofdkwartier in Brussel.

Wie het meemaakte zal nooit dinsdag 5 september 1944 vergeten. De geallieerde troepen naderden de Nederlandse grenzen. Op maandag 4 september werd de bevrijding van Antwerpen aangekondigd. 's Avonds om kwart voor twaalf meldde Radio Oranje het bericht dat Breda zou zijn bevrijd. Het leidde tot een chaotische 5e september, het was een Dolle Dinsdag. Duitsers en N.S.B.'ers trokken in grote stoeten weg. Naar verluidt was de weg van Tilburg naar Den Bosch propvol zich terug-trekkende Duitse soldaten. Degenen die fout waren geweest vluchtten naar Duitsland. Er werden speciale vluchttreinen ingezet. Op veel plaatsen werden Nederlandse vlaggen uitgestoken. Mensen droegen openlijk oranje. Hier en daar gaven Duitsers zich al over.

Ook in Udenhout was het dolle dinsdag. In de nacht van 4 op 5 september hebben de Duitsers Udenhout verlaten. Maar niet nadat zij op de avond van 4 september alle munitiedepots hadden opgeblazen. Het Derde-Ordehuis in Biezenmortel ging als eerste de lucht in, vervolgens de Franciscusschool. Beide gebouwen werden door de Duitsers gebruikt als opslagplaats voor munitie en andere brandbare spullen. Die wilden ze kennelijk niet in handen van de oprukkende geallieerden laten vallen. Een regen van vuur en dikke rookwolken stegen uit boven het Derde-Ordehuis en de school. Ook de opslaghal van de steenfabriek werd opgeblazen. Het patronaatsgebouw werd in brand geschoten en daardoor totaal vernield. Het gehele complex van de G.A.S. werd door de Duitsers opgeblazen en in brand gestoken. Door de omwonenden werd "gered" wat er te redden was, maar van de gebouwen bleef slechts een puinhoop over. Dit betonnen skelet heeft nog lange tijd het straatbeeld bepaald. De Duitse soldaten verdwenen op fietsen en motoren. Joop Veraart vertelt: “Je zag hele horden Duitsers in de morgenuren vanuit Biezenmortel over de overweg in onze richting (Huize Assisië) komen. Alles liep door elkaar, gedemoraliseerd, ongedisciplineerd, met slechte kleding, velen ongewapend, gebruikmakend van allerlei voertuigen zoals fietsen zonder banden, geroofde karren en paarden, kinderwagens. Er was er een die een kinderwagen had met een varken erin” .

Zie ook